"Unuku kilogram zlata, a ti narode kopaj po kontejneru"

Vijesti 28. sep 201518:10 > 19:11
N1

Kad je riječ o mitu, spreman je da protiv tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednik RS Milorada Dodika, svjedoči bivši ambasador BiH u Rusiji Gordan Milinić. On je ranije ispričao kako je Dodik primio kilogram zlata od Olega Burlakova. Reakcija je mnogo, glavna se čeka.

“Jedan ruski biznismen je dao kilu zlata, llijepo upakovanu, kao veličina čokolade, i dao premijeru RS koji se zahvalio i rekao: ‘Odlično, ovo ću pokloniti svom unuku'”, iskaz je Milinića.

Nakon javnih optužbi bivšeg bh. ambasadora, u Banjaluci je na ulicama revolt, ali i plakati: “Unuku kilogram zlata, a ti narode kopaj po kontejneru”.

Gordan Milinić će biti svjedok Tužilaštva BiH, njegove tvrdnje u ovoj instituciji saslušaće narednih dana.

No, na pitanje u kojoj istrazi, i da li već postoji optužnica u korupcijskoj aferi protiv predsjednika RS, tužilaštvo ne komentariše.

Zato “zlatnu groznicu” demantuju vlasti entiteta RS koje spremaju još jednu tužbu za klevetu.

“Priče kako neko nekom nudi kilogram zlata su nebulozne i za zabavu narodu”, izjavila je Željka Cvijanović, premijerka RS.

Još prošle godine ih je demantovao ruski biznismen Oleg Burlakov, koji je u RS dobio nekoliko poslova i koncesija na rudu.

O kriminalnim aferama Gordan Milinić je kao svjedok odbrane Mladena Bosića trebao svjedočiti pred Osnovnim sudom koji vodi proces po tužbi Milorada Dodika protiv predsjednika SDS-a koji je utvrdio da je Dodik pokrao milione.

Miliniću pred sudom nije dozvoljeno svjedočenje, no pred tv kamerama jeste.

Spreman je kaže i na poligraf.

“Radi se o kompleksnim istragama u koje je uključeno nekoliko zemalja”, izjavio je Dragan mektić, ministar sigurnosti BiH.

Velike korupcijske afere spremaju tužioci do kraja godine. Tada će kažu naši izvori imenovati “domaćeg Sanadera”.

Gordan Milinić, obećava ministar sigurnosti, biće zaštićen kao uzbunjivač.

Reakcija prozvanog za primanje mita i zloupotrebu položaja, predsjednika RS, još se čeka.