Istražujemo: Zašto Shell odustaje od bh. nafte

Vijesti 29. sep 201518:05 > 19:03
N1

Bosna i Hercegovina je jedno od područja s najviše nalazišta nafte u ovom dijelu svijeta. Ovo je rezultat višedecenijskog istraživanja. Toga su svjesne i svjetske kompanije, koje su zainteresovane za bh. crno zlato. Jedna od najvećih - Shell, navodno, se povlači iz BiH. Zašto je propao posao vrijedan stotine miliona?

Ovaj Memorandum iz 2011. godine bio je garancija za višemilionsku investiciju u BiH. Shell je trebalo da istražuje i eksploatiše naftu, ali protekle četiri godine nisu bile dovoljne da Vlada Federacije i Shelll potpišu ugovor o koncesiji. Shell se najvjerovatnije povlači, posao je propao. Neko je htio da propadne, tvrde oni koji su bili uključeni u ovaj projekat. Ko? Niko ne želi da otkrije. Stručnjaci kažu da je ponovo glavni krivac politika.

Problem je u našoj izvršnoj vlasti gdje nemamo stručne ljude gdje mogu na adekvatan i stručan način proučiti i predložiti rješenja”, izjavio je Abdulah Bašić.

Nafte ima u BiH, vidi se to iz istraživanja u proteklih 100 godina. U Federaciji nafte ima u Hercegovini. Također, u okolini Tuzle. Zalihe nafte u BiH ima za narednih 50 godina. Zašto je Shell odustao od bh. bogatstva nije nam odgovoreno u Federalnoj vladi.

Odlaskom Shella gubi i sarajevski Energoinvest. Ova kompanija trebala je da bude glavni partner Shella. Njihov zadatak trebalo je da bude da dovodi električnu energiju, na primjer, na bušotine širom BiH. Međutim, Shell je od Energoinvesta preuzeo sve dozvole za istraživanje nafte u BiH, čime je Energoinvest izgubio sva prava.

Shell je za sva prava Energoinvesta uplatio svega 10.000 dolara. To znači da ova kompanija od tada raspolaže pravima na istraživanje nafte u BiH. U slučaju da se javi neka treća kompanija da ulaže u bh. naftna nalazišta, licencu će morati tražiti od Shella, a ne od Energoinvesta. Međutim, u sarajevskoj kompaniji tvrde drugačije.

Na osnovu ugovora koji mi imamo, Shell je dužan da ako raskine Memorandum, da u roku od 30 dana vrati svu dokumentaciju Zavodu za geologiju i Federalnoj Vladi“, izjavio je Enes Čengić.

Taško je objasniti zašto je Vlada Federacije obespravila Energoinvest i sva prava dala Shellu, i to u trenutku kada je s tom kompanijom bio potpisan jedino Memorandum o razumijevanju. Kao što je teško shvatiti da ispod našeg tla leži pravo bogatstvo koje je decenijama neiskorišteno. Jadran Naftagas vodi istraživanja u Republici Srpkoj. Ova srpsko-ruska kompanija osnovana je zbog investicije vrijedne više od 200 miliona eura. Do 2012. godine u istraživanja području od Novog Grada do Bijeljine trebalo je da bude potrošeno deset miliona. Ova kompanija dobila je koncesiju na 28 godina za istraživanje i eksploataciju nafte u Republici Srpskoj.