EU upozorava: Elementarne nepogode sve više prijete BiH

Vijesti 30. sep 201508:59 > 09:22
N1

Nije bilo zloupotrebe sredstava namijenjenih za sanaciju poplava u BiH, istakao je Jasmin Jaganjac, direktor Fonda za poplavaljena područja u Federaciji BiH, u Novom danu.

U poplavama 2014. godine voda iza sebe je ostavila nesagledive posljedice. Procjenjuje se da je ukupan ekonomski uticaj katastrofe dostigao iznos od 2,04 milijardi eura ili 15 posto BDP-a BiH u 2014. godini.

Na donatorskoj konferenciji u Briselu 2014. godine BiH je na raspolaganje stavljeno 139 miliona eura bespovratnih sredstava.

Jaganjac kaže da tih 139 miliona eura nikada nije došlo u BiH.

“Najmanje 43.000 osoba je raseljeno. Danas poslije 13 mjeseci od poplava imamo blizu 13.000 saniranih domova. Isto toliko imamo domova koje treba popraviti. Imamo i 16 prihvatnih centara gdje žive ljudi na trošku države, a 2.000 porodica je još uvijek van svojih kuća. Sve ovo je veliki trošak i EU nam je pomogla donacijama koje do danas iznose 41 milion eura. Obećanih 139 miliona eura bespovratnih sredstava nikada nismo dobili, ali nam je EU također obećala 42 miliona, koji bi trebali dobiti 2016.”, rekao je gost Novog dana.

Dodao je da će ovaj novac koji BiH treba dobiti 2016. biti namijenjen za prevenciju, a ne sanaciju, kao što je bilo do sad.

“Evropska Unija sada ima drugih problema kao što su izbjeglice. Poručili su nam da se zadužujemo putem kredita, ali valja to na kraju vratiti”, istakao je direktor Fonda.

Odbacio je medijske navode da je bilo zloupotrebe sredstva.

“Ambasador Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigermark je rekao da smo svoj zadatak ispunili iznad očekivanja. Na ovoj poziciji sam 13 mjeseci i sve što radimo je na stranici Fonda za poplavaljena područja u FBiH. Preko 1.000 ugovora smo potpisali i niko se nije javio da je došlo do neke zloupotrebe. Evo i ja pozivam sve one koji imaju neku informaciju o eventualnoj zloupotrebi da nam se jave”.

Jaganjac je podsjetio na Program za oporavak od poplava kojim je potrošeno 15 miliona KM na sanaciju poplava.

“Šest miliona KM potrošena je za izgradnju kuću, četiri za popravak stambenih kuća, dva miliona za malu privredu i ostalo za popravak infrastukture. Od kantona u Federaciji BiH najviše su poplavama bili pogođeni ZDK i TK, i oni su dobili najviše novca. Što se tiče općina, na sanaciju je najviše potrošeno u općinama Maglaj, Žepče i Zenica”.

Otkrio je da EU procjenjuje da će do 2018. BiH biti izloženija 4-6 puta elementarnim nepogodama, ali i socijalnim nemirima. Poplave ne možemo izbjeći, ali ih možemo ublažiti, poruka je iz EU.

Na kraj gostovanja u Novom danu je podsjetio da u “poplavama nema politike”.

“Ove nepogode su pokazale da možemo biti jedinstveni”.