Tužilaštvo KS traži produženje pritvora za Jusufranića

Vijesti 30. sep 201513:03 > 13:06
Anadolija

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je produženje mjera pritvora za bivšeg generalnog direktora KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo Ibrahima Jusufranića i njegovog poslovnog partnera Branislava Petrovića koji su uhapšeni početkom septembra.

Oni su osumnjičeni za zlouporabu položaja ili ovlaštenja, kojim su prouzrokovali, kako je navedeno u optužnici, štetne posljedice za poduzeće GRAS, ali i budžet Kantona Sarajevo.

Smatraju da bi puštanje na slobodu, odnosno omogućavanje da se brane sa slobode, dvojice osumnjičenih izazvalo remećenje javnog reda s obzirom na to zbog kakvog krivičnog djela ima je određen pritvor.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Senad Osmić smatra da su posljedice krivičnog djela izazvale štetu molionskog iznosa, što je rezultiralo nezadovoljstvom radnika, štrajkovima, a da se sve to odrazilo na građane, u smislu obustave gradskog saobraćaja, ali i manjka u budžetu.

Kazao je da su zbog te situacije mediji pokazali veliko interesovanje za slučaj te je i to jedan od razloga zašto bi puštanje na slobodu moglo dovesti do remećenja javnog reda.

Također, dodao je da se za takvo krivično djelo može propisati decenijska kazna.

Branitelj optuženog Asim Crnalić medijske napise i izvještaje ne smatra razlogom za pritvor jer je normalno da su mediji zainteresirani za dešavanja u sredini u kojoj djeluju. Osim toga naveo je da je u vrijeme kada je Jusufranić bio na čelu GRAS-a to preduzeće poslovalo uredno, s plaćenim doprinosima i obavezama prema radnicima.

Mišljenja je da se Tužilaštvo treba baviti trenutnom situacijom u GRAS-u, s obzirom na to da je dug tog preduzeća 40 puta veći nego kada ga je vodio Jusufranić.

Naglasio je da za dvije osobe koje zastupa ne može biti produžen pritvor je se radi o bolesnim osobama, po njegovim riječima Petrović boluje od raka, a Jusufranić osim što ima nekoliko bolesti, ima i 75 godina.

Sud Kantona Sarajevo će se o prijedlogu Tužilaštva očitovati naknadno.

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo pripadnici Federalne uprave policije početkom septembra su uhapsili Ibrahima Jusufranića i njegove poslovne partnere. U pritvoru su od 3. septembra.