SNSD protiv ugovora IZ i BiH: Uvlačenje vjere u državu

Vijesti 01. okt 201518:01 > 19:04
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako SNSD neće podržati Prijedlog osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice koji je utvrđen na prethodnoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Osnovnim ugovorom želi se obezbijediti pravni okvir u kojem će sve crkve i vjerske zajednice biti izjednačene u pravima i obavezama bez ikakve diskiminacije.

Na prošloj sjednici Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnovnog ugovora između države BiH i Islamske zajednice u BiH. Oni koji su sudjelovali u njegovoj izradi tvrde:

“On polazi od toga da svi ljudi, svi građani BiH imaju pravo na ispoljavanje vjerskih osjećanja i vjerske prakse”, kaže Dževad Hodžić sa Fakultet islamskih nauka.

A u Ugovoru se između ostalog navodi da vjernici imaju pravo :

–na halal hranu u javnom i privatnom sektoru
– na pauze i prostor za obavljanje molitve
– na odsustvo s posla petkom u vrijeme džume-namaza
– na neplaćeno odsustvo s posla najmanje jednom godišnje zbog obavljanja hadždža
– na nošenje odjeće koja je usklađena s vjerskim propisima

No, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je protiv ovog ugovora. Tvrdi on nije dobro rješenje za BiH.

“Ugovor uvodi mnogo stvari koje su neprimjerene jednoj demokratskog zemlji i predstavlja potpuno uvlačenje vjere u državne institucije, uz favorizaciju jedne, a diskiminaciju drugih vjerskih zajednica i favorizaciju Islamske vjerske zajednice u BiH”, smatra Dodik.

Kreatori ugovora koji su u njegovoj izradi sudjelovali od 2013. godine kažu da Dodikove tvrdnje nisu točne, osobito ona da se šerijat uvodi u državne institucije.

“Dodik u ovom svom reagiranju samo nastavlja osporavanje onog u čemu Savez za promjene sudjeluje na nivou Vijeća ministara BiH. To je njegov razračun ili pokušaj osporavanja, dakle, jedne većine u kojoj on ne sudjeluje na Vijeću mnistara”, navodi Hodžić.

Hodžić smatra da su glavne Dodikove zamjerke na zakon odnose se na korištenje slobodnog vremena i pauze za džuma-namaz petkom. No, nastale su nesuglasice.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, čije je ministarstvo predlagač Nacrta osnovnog ugovora, ranije je pojasnila kako će se tretirati ta odredba.

“Nejasnoće su otklonjene jer je federalnim zakonom već propisano da svaki radnik, prema Zakonu o radu kakav se priprema i u Republici Srpskoj, ima pravo na dnevni odmor od pola sata, a kako će ga koristiti zavisi od dogovora poslodavca i radnika”.

2006. država BiH zaključila je Osnovni ugovor između BiH i Svete Stolice, dok je godinu kasnije isto učinila i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Kada bi se ugovor države i Islamske zajednice trebao naći u parlametarnoj proceduri još nije poznato. Ono što jeste poznato to je da podršku SNSD-a ovaj ugovor neće dobiti.