Ruralni potencijal BiH: Poljoprivreda kao nužna djelatnost

Vijesti 05. okt 201509:25 > 09:33
N1

Predsjednik FBiH Marinko Čavara i Khalida Bouzar, direktorica Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj odjela za Bliski istok, sjevernu Afriku i Evropu, potpisali su sporazum za Projekt razvoja ruralnog poslovanja, vrijednosti 30,22 miliona dolara.

Projekt će biti implementiran u 27 općina u Federaciji Bosne i Hercegovine i 20 općina u Republici Srpskoj. Direktnu korist od projekta trebalo bi imati 20.000 seoskih domaćinstava u oba entiteta. O ruralnim potencijalima u BiH govorio je Ivica Sivrić, voditelj odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj iz REDAH-a a koji je ujedno i u upravnom odboru Mreže za ruralni razvoj u BiH.

O tome na šta će konkretno 30 miliona biti utrošeno, Sivrić je rekao: “Četiri su komponente, a tri se tiču potpore ruralnim biznisima. Prva je pomoć malim farmerima, druga se odnosi na podršku ruralnim poljoprivrednim biznisima i treća je vezana za ruralnu infrastrukturu. Ovo je nastavak prijašnjeg projekta koji završava krajem ove godine, a u pripremi je još jedan koji će pokrivati cijelu BiH“.

O sredstvima pomoći je rekao: “U pitanju je djelimični grant, a ostalo je na nivou kreditnog zaduženja po povoljnim uslovima”.

Bosna i Hercegovina je četvrta najruralnija zemlja u Evropi. Čak 60 posto stanovništva živi u ruralnim opštinama. Na pitanje zašto se polovina domaćinstava na selu, ipak, ne bavi poljoprivredom, komentarisao je: “To je kompleksno pitanje. Do rata je bio sistem veliki kombinati, velike zadruge. Mali proizvođači se nisu razvijali, nije bilo ni podrške. Rat je uništio dobar dio tih kapaciteta, tako da su mali farmeri ostali okrenuti sami sebi, a dio krivice mora snositi i lokalna uprava i proizvođači. Poljoprivreda je postala nužna djelatnost izuzev tamo gdje je bila tradicionalna“.

Na pitanje ima li BiH strategiju za ruralni razvoj rekao je da kao država ne. “Zato i jesu sve te kočnice u pitanju, jer nemamo državno ministarstvo. Dva resorna ministarstva postoje i u pripremi su dvije strategije”.

Dodao je i da je država u zadnje vrijeme podršku pružila bobičastom voću koje je sada u velikoj ekspanziji.