Topuz: Hoće li sad SDA kadar povući tužbe upućene Avazu

Vijesti 06. okt 201510:38 > 10:46
N1

Gošća rubrike Press u novom danu bila je Amela Topuz, blogerka i vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Novi grad. Prva tema svakako je bila smrt dvanaestogodišnjeg Saliha Pačariza na dječijem igralištu koje se nalazi na lokalitetu Općine Novi Grad, a za koje nadležni prebacuju odgovornost ili je nijekaju.

“Shvatamo koliko živimo u apsurdnom političkom sistemu. Od nadležnih dobijamo odgovore da nisu nadležni, ali ovdje se radi o ljudskom životu koji nema cijenu. Moralna odgovornost mora da bude prioritet”, kazala je Topuz u uvodu. “Mora se priznati krivica, to neće vratiti dijete niti ublažiti bol. Moralnu odgovornost moramo tražiti na političkom nivou, ali i vidjeti zašto dječija igrališta nisu bezbjedna i takva treba obilježiti”, kazala je.

O novom sastanku Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića lidera SBB-a i SDA bilo je priče i u današnjoju dnevnoj štampi.

“Moram priznati da se nadam da ovo nije predstava i igra riječi, iza kojih se krije nerad. Fascinanto mi je što u Avazu uvijek Radnočić izgleda visokog čela, a Bakir Izetbegović gleda negdje u zemlju. Ova priča će možda trajati do izbora. Ne vjerujem u ovo, s obzirom na riječi koje su izgovorene. Sada se pitam šta će biti sa svim tužbama koje je SDA kadar uputio Avazu”, riječi su jutrošnje gošće.

O činu vandalizma u Čitluku i napadu na povratničku kuću, Topuz je kazala da je to čisti primjer fašizma. Kao poraznu činjenicu istakla je da se o povratnicima razmišlja samo za vrijeme predizbornih kampanja. Kazala je da se zapošljavanje i obrazovanje povratnika stavlja u drugi plan, ali da su ovakvi činovi vandalizma za svaku osudu.

U BiH je zabilježen novi rast cijena, dok prosječni nivo plaća opada. Topuz je podsjetila na vrijeme kada ste za jednu KM mogli kupiti dva hljeba, a sada suštinski ne možete ni jedan. “Kad nas imate ljude koji ne znaju gdje će potrošiti novac koliko ga imaju, a istovremeno postajemo država siromašnih. Strahujem od grčkog scnearija”, kazala je.

Jedan od naslova iz dnevnih novina bio je i taj da Predsjedništvo BiH kupuje novu limuzinu u vrijednosti od 200.000 KM, što građani plaćaju svojim novcem. “Čini mi se da dolazak pape u skromnom autu nije osvijestio naše političare”.