Sterilitet u BiH: Amateri su prepustili parove same sebi

Vijesti 06. okt 201511:04 > 11:09
N1

Želite potomstvo, ali ga ne možete imati? O sterilitetu i vantjelesnoj oplodnji govorili smo u Novom danu, gdje je gost bio prof. dr. Senad Mehmedbašić, profesor ginekologije i opstetricije.

Koliki je problem steriliteta u BiH, budući da neke statistike govore da svaki šesti par može imati potomstvo, Mehmedbašić je kazao da je i kod nas slična statistika kao i drugdje.

“Kreće se oko 15 posto, dok je struktura nepoldnosti različita i mijenja se. Nekada su samo žene bile neplodne, dok je civilizacija donijela tekovine poput dugog sjedenja, interneta, nezdrave ishrane i steroida koje pogađaju mlađu civilizaciju što je pogubno za spermije”, objasnio je Mehmedbašić.

Kazao je oko pet posto ljudi, pored postojećih 15 posto ima probleme koji se brzo i funkcionalno rješavaju, dok je kritična masa od 15 procenata zapravo izazov medicine.

Najtužnije činjenica je ta što država nije svjesna da problem neplodnosti nije stvar pojedinca, jer je BiH jedina u Evropi koja nema Zakon o vantjelesnoj oplodnji.

“Parovi su prepušteni sami sebi, to je država dokazala. Slabašne nevladije organizacije pokušavaju, ali nesretni ljudi nemaju podršku države koja nema sluha za ovaj problem”, kazao je.

Objasnio je i to da je bračna nepolodnost bolest koja ima svoju šifru, a obaveza države je da tu bolest liječi baš kao što liječi tuberkulozu, rak, gripu ili bilo koju drugu.

Mehmedbašić je dodao da bračni par ima pravo tužiti državu koja mu nije omogućila da se liječi od neplodnosti. Podsjetio je da je Zakon pao na Parlamentu FBiH prošle godine, iako je ispoštovana svaka procedura pri donošenju nacrta zakona. “Dalo se naslutiti da će biti usvojen, što bi bila garancija da će bračni par imati medicinsku zaštitu, ali činjenica da nije usvojen je klasični čin neodgovornosti”, kazao je stručnjak.

“Skupina amatera je odbila zakon, a prilagodili smo ga po uzoru na zemlje regiona. Neki delegati su otišli, neki su glasali protiv i sada se nalazi negdje u ladicama. Ipak, sprema se krovni zakon na nivou države i krajnje je vrijeme da bude usvojen”, dodao je Mehmedbašić.

Troškovi vantjelesne oplodnje su skupi, ali ljudski život nije skup, što je istakao gost. “Pojednicu to jeste ogromna cifra, zbog koje neki parovi i dižu kredite što je strašno”, ali kazao je da uspješnost vantjelesne oplodnje raste sve više.

Najrealnija uspješnost je po broju rođene djece, što je 20 do 30 posto, ali kada se izdvoje kategorije mlađih to je onda 50 posto. Za kraj, prof. dr Mehmedbašić je istakao da je hendikep za struku to što BiH nema zakona koji bi regulisao ovaj zdravstveni problem.