Uposlenici UKCS na kongresu "Fellows of science"

Vijesti 06. okt 201517:50 > 17:53
N1

Uposlenici Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo učestvovali su na II Internacionalnom kongresu "Fellows of science" i 10. Hrvatskom kongresu plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga, koji je održan u Dubrovniku, u periodu od 1.do 4. oktobra 2015.godine.

Suorganizator ovog događaja bilo je Udruženje za plastičnu,rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju u BiH, a Kongres je posvećen dr. Zori Janžeković iz Slovenije, koja je poznata po metodi liječenja opekotinskog bolesnika koja se primjenjuje u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo.

Dogovoreno je da IV kongres “Fellows of science” bude održan u BiH 2019.godine što je od velikog značaja za razvoj plastične i rekonstruktivne hirurgije u našoj zemlji.

Ljekari i diplomirane medicinske sestre Klinike zarekonstruktivnu i plastičnuhirurgiju UKCS održali su predavanja, te prezentirali svoja iskustva.

Prof.dr. Reuf Karabeg bio je potpredsjednik Kongresa, te pozvani predavač.Kao uvodničar u ime Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prezentirao je dvije teme, i to”Subfascijalna augmentacija grudi: devetogodišnje iskustvo”i”Sentinel biopsija limfnog čvora kod melanoma:Dileme i sugestije”.

Dr. Malik Jakirlić prezentirao je dvije teme i to “Epineuralna i grupna fascikularna primarna reparacija medijanog i ulnarnog nerva” i “Funkcionalni oporavak nakon reparacije medijanog i ulnarnog nerva”, dok je dr. Vanis Dujso prezentirao jednu temu, i to”Opšta regresivna jednačina za predviđanje statusa sentinel limfnog čvora u pacijenata sa melanomom kože”.

Diplomirane medicinske sestre, Safija Vuković i Hana Klačaru sestrinskom dijelu programa prezentirale su rad na temu “Klinička slika kao determinirajući faktor liječenja hronične rane”.