Radnici poručuju: Naša prava se ne poštuju

Vijesti 07. okt 201517:42 > 19:31
N1

Ljuljana Vranac radi dvadeset dvije godine. Kaže da su sve učestali štrajkovi radnika dokaz da se prava radnika danas ne poštuju.

Ranije se pravo radnika poštovalo, imali smo zakon o radu koji je bio kvalitetan i poštivali su se kolektivni ugovori“, istakla je Vranac.

Adema Varga je kozmetički tehničar. Radi petnaest godina. Smatra da dostojanstven rad postoji, ali da radnici nisu cijenjeni koliko bi trebali biti.

Mislim da radnik nije plaćen onoliko dovoljno koliko se danas radi, da su neka prava, pogotovo ovim novim zakonima što se tiče bolovanja da su uskraćena“, rekla je Varaga.

Dostojanstven rad je rad koji omogućava dobar život. Njega čine četiri najvažnije komponente, a to su zapošljavanje, prava, zaštita i dijalog.

Ove četiri komponente su u BiH nezastupljene više od 70 posto. Primjena tekovine dostojanstvenog rada je nikakva i nepoštivanje prava radnika rezultiralo je da ono što se nije poptovalo, preslikalo u novi zakon o radu i sada se to pokušava legalizovati“, kazao je Ismet Bajramović.

Eksperti iz oblasti radnog zakonodavstva smatraju da u našoj zemlji poslodavci uskraćuju osnovna prava zaposlenim u odnosu na propisane zakonske norme, a da bi se dostojasntven rad omogućio svim radnicima, potrebno je, kažu, pojačati odgovornost za kršenje prava iz radnih odnosa.