Rudari proveli noć na otvorenom: Možda krenemo za Sarajevo

Vijesti 09. okt 201509:03 > 09:07
N1

Nekoliko stotina rudara pogona Stara jama rudnika mrkog uglja Zenica stupilo je u štrajk u noći između srijede i četvrtka, zahtijevajući, između ostaloga, isplatu toplog obroka za septembar i regresa za ovu godinu.

Treća, noćna smjena, obustavila je proizvodnju, a ujutro im se pridružila i prva smjena jednog od tri pogona zeničkog rudnika. Danas nastavljaju štrajk.

O situaciji o RMU Zenica iz Zenice je izvještavala Ajla Alihodžić. Ispred kapije rudnika sve veći broj rudara pristiže i pridružili su im se kolege iz prve smjene rudnika Raspotočje i Stranjani koji nisu došli pred kapiju Stare jame. Reporterka N1 je razgovarala sa predsjednikom Sindikata RMU Zenica Mehmedom Oručem. “Ovdje je okupljeno 400 rudara. Tražimo 907 maraka kao naknadu za regres. Kada pomožite 1.400 radnika sa tim iznosom, dobijete negdje oko milion i po maraka”, rekao je Oruč.

Komentarisao je i uslove rada te rekao kako su veoma teški. “Mi jedini kopamo komornim metodama i ovo je razlog nezadovoljstva. Teško je stanje u rudniku Zenica, a na to utječu i stalne promjene u vlasti koje započnu nešto pa ne završe. Godinama na to upozoravamo”, rekao je Oruč.

O poslovanju rudnika je rekao kako Raspotočje od same nesreće vrši pripreme za novo polje i da ne ide u onom kapacitetu u kakvom je bilo prije nesreće.

Oruč je rekao i kako su pozvali v.d. direktora Elektroprivrede Bajazita Jašarevića da dođe. “Nemamo najave da će doći, ali očekujemo ga. Mislimo da je Jašarević shvatio da je situacija ozbiljna i da treba da obeća rudarima da će izvršiti isplatu regresa”, komentarisao je Oruč.

Spomenuo je i dalji razvoj situacije u vezi štrajka te rekao: “Ima nagovještanja da krenemo i za Sarajevo”.