Fejzić: Naučnici iz 14 zemalja na Kongresu u Sarajevu

Vijesti 09. okt 201513:09 > 13:11
Facebook

Kao organizator dvodnevnog Kongresa čiji je moto "One world One health One vision", u srijedu 14. oktobra, Veterinarski fakultet u Sarajevu ugostiti će blizu 300 učesnika iz cijelog svijeta, prenosi novinska agencija Patria.

Riječ je o ovogodišnjem najvećem međunarodnom skupu u Jugoistočnoj Evropi iz oblasti „Jedinstvenog zdravlja“.

Učesnici dolaze iz 14 zemalja sa raznovrsnim naučnim programima koji su prilika za kontinuiranu edukaciju, ali i prezentaciju novih i originalnih istraživanja.

“S ponosom ističemo da će Sarajevo tih dana biti centar nauke, znanja, novih spoznaja i inovacija”.

Prijavljenih 80 istraživača kroz pet podijeljenih sekcija za koje su zaduženi renomirani domaći i strani moderatori, demonstrirati će nove metode o temama: Infektivne, parazitarne i bolesti prenosive vektorima, Sigurnost hrane i javno zdravstvo, Proizvodnju i dobrobit životinja, Obrazovanje i profesionalni razvoj, te Kliničke nauke.

Posebno nam je zadovoljstvo što će se Kongresu, pridružiti domaći proizvođači hrane kako bi nakon stručnih izlaganja, stvorili novu viziju i postavili još bolje standarde u svojim proizvodnim pogonima.

Zašto je sve to toliko važno najbolje se očituje u činjenici da je koncept “Jedinstveno zdravlje” (One Health) međunarodno priznata strategija za razvijanje interdisciplinarne saradnje i komunikacije u zdravlju za ljude, životinje i okoliš.

Postignuta sinergija će pomoći u zaštiti i očuvanju nebrojenih miliona života danas i u budućim generacijama. Dakle, ona će unaprijediti “zdravlje za sve”, te proširiti baze naučne spoznaje, biomedicinsku edukaciju i kliničku medicinu. Kao potvrda važnosti za čovječanstvo, najbolje ilustrira i ovonedjeljna dodjela Nobelove nagrade za ovu oblast i otkrića koja će spasiti milione tih života.

Više nego ikad biomedicinske znanosti doživljavaju sve širu primjenu u upravljanju globalnim, regionalnim i nacionalnim sistemima javnog zdravstva, zdravlja životinja i sigurnosti hrane. Umrežavanje istraživača i korisnika je danas garancija izvrsnosti koja će omogućiti akademskim i znanstvenim zajednicama ispunjavanje njihovih ciljeva u edukaciji visoko-obrazovanih profesionalaca i razvoja kapaciteta za donošenje najboljih odluka u sferama zdravlja ljudi i životinja, sigurnosti hrane i unaprijeđenja dobrobiti.

Svečana ceremonija i prijem povodom otvaranja Međunarodnog kongresa ”One world One health One vision” je 14. oktobra od 18.00 do 20.00 sati u Vijećnici, dok su plenarne sesije planirane 15. oktobra sa početkom u 9 sati u Kongresnom centru Terme Ilidža, stoji u saopćenju za javnost koje potpisuje dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Nihad Fejzić.