U poštanske sandučiće više ne stižu pisma

Vijesti 09. okt 201518:18 > 19:39
N1

Deveti oktobar je Međunarodni dan pošte. Povod je to da provjerimo piše li još iko pisma i šta nam donosi novi i brži način komunikacije putem e-maila, SMS poruka i društvenih mreža.

Nekada je u sandučić znalo zalutati neko pismo ili razglednica. A sada samo računi za struju, vodu, plin, telefon…

Svijet danas obilježava Dan pošte, ali piše li u stvarnosti još iko pisma?

Danas rijetko ko posegne za papirom i olovkom u namjeri da saopšti informaciju ili izrazi osjećanje. Trpi i jezik. U potrebi za što efikasnijom komunikacijom, pozdrav je “pozz“, smiješno je “lol“, a izraz nejasnoće, naprosto – upitnik.

To jeste jedna promjena. Međutim, istraživanja pokazuju da je utjecaj skraćenica iz SMS poruka i internet poruka u govoruu i jeziku veoma mali, tako da te skraćenice u veoma maloj mjeri izađu iz registra SMS poruka u govorni jezik“, rekao je Halid Bulić, profesor na Odsjeku za bosanski, srpski i hrvatski jezik i književnost.

I izbor emotikona mnogo je lakši od potrage za pravim riječima.

Dakle ja mislim da inače živimo u dobu kada se odnos prema jeziku gubi. Pobjeđuje vizualna kultura i pobjeđuje sama slika. To nije slika koja nas dovodi do istinske komunikacije sa svijetom. To je digitalna slika koja stvara rasijanost i koja mutira naš sam pogled. Došlo je do revolucije koju ne primjećujemo. Naš način pamćenja se gubi kroz sveopštu moć slika koju više ne možemo da kontrolišemo, ni njihov utjecaj spram naše percepcije“, kazao je sociolog Senadin Musabegović.

I status Instagrama kao najpopularnije društvene mreže pokazuje da smo sve više društvo slike, a sve manje društvo riječi. Pisama sve manje, sve manje i riječi, tako da ćemo i Međunarodni dan pošte najvjerovatnije obilježiti elektronski i što kraće.