Gama AA: Snimanje mobitelom nije bio povod za incident

Vijesti 11. okt 201514:33 > 14:45
Snapshot

Povodom nedavnog incidenta koji se desio ispred stadiona Grbavica za vrijeme odigravanja vječitog derbija između Željezničara i Sarajeva, o čemu smo ranije pisali, kada su zaštitari pretukli mladića koji je sukob zaštitara, policije i grupe navijača snimao mobitelom, komentar na dešavanja smo dobili i od nadležnih u zaštitarskoj agenciji.

Gama AA Security je bila zadužena za obezbjeđivanje fudbalske utakmice dva sarajevska kluba. Prema zakonskim regulativama, pripadnici zaštitarske agencije su prekoračili ovlasti upotrebom sile.

Na pitanje za koji dio teritorije su odgovorni uposlenici zaštitarske agencije, Adnan Mirvić direktor Gama AA je rekao da je upitno šta je to što se tačno obezbjeđuje na javnim skupovima.

To je površina sa koje se može ugroziti sigurnost zaštitara, policijskih službenika ili posjetilaca. Ne može se tačno ograničiti je li to dio do ograde ili je to 20 metara od ograde. Na parkingu, izvan ograde, zajedno sa zaštitarima je bila i policija. Mi smo djelovali zajedno s ciljem da stavimo pod kontrolu osobe koje su ranije pravile problem i gađale kamenjem.”

On je pokušao objasniti i zašto je osoba koja je snimala mobitelom dobila nekoliko udaraca od strane zaštitara.

Osoba je bila umiješana u incident ranije, ali to nema na snimku. Muškarac u crvenoj majici se prvo sklonio prema ulici, a zatim se vratio i počeo snimati iza leđa sukoba na parkingu preko puta stadiona“, kazao je Mirvić i naglasio da ne može odgovarati u ime policije zašto su ga policijski službenici predali zaštitarima, a nisu ga odmah priveli. 

Na javnim okupljanjima radimo zajedno s policijom po njihovim odobrenjima i zakonskim ovlastima. U toku izbijanja incidenta saradnja je neminovna. Zaštitari su trčali zajedno sa policajcima za grupom koja je pravila nerede. Policija daje naloge, pa je tako policajac predao muškarca zaštitarima. Mi imamo internu istragu i radimo na tome kako bi tačno saznali šta se dešavalo. Svi zaštitari koji su bili na tom mjestu su dali izjavu o cijelom događaju“, istakao je direktor zaštitarske agencije.

Naglasio je da je pretučena osoba sa snimka ranije učestvovala u sukobu kada je jedna grupa navijača Željezničara bacala kamenje i flaše na zaštitare, te razvaljivala zaštitnu ogradu.

Na snimku se ne vidi najbolje, ali on je pružao otpor, otimao se i pljuvao zaštitare.“

Na video snimku se, ipak, jasno vidi da su zaštitari pomenutu osobu udarali nogom u lice, a zatim i po glavi.

Teško je reći ko nije, a ko jeste prekoračio ovlasti. U praksi neke stvari se razlikuju od onih u teoriji, jer stanje na terenu je posebno“, rekao je Mirvić.

Interesantna je činjenica da je ovom incidentu prethodio sukob, a vinovnici okršaja su bili privedeni od strane policije, a zatim pušteni. Zašto je to učinjeno, nije poznato.

Mirvić je rekao da Gama AA ima internu kontrolu, te da će akteri biti sankcionisani ako se pokaže da su prekršili pravilnik. 

On je dodao da incident na snimku sigurno nema veze zbog snimanja mobitelom.

Incident sigurno nije počeo jer je muškarac snimao mobitelom. Incident se desio u 15:45, a utakmica je počela u 15 sati i 30 minuta. Nakon što su ga zaštitari predali policiji, on nije priveden ni zadržan. Policija ga nije ni evidentirala. On nikoga nije ni tužio. Ne opravdavamo nikoga i isključujemo mogućnost da će osobe, za koje se ustanovi da su prekršile pravilnik, proći nekažnjeno.“

Iz zaštitarske agencije navode da se zloupotrebljava činjenica da zaštitari nemaju velike ovlasti, a uvijek su prvi na udaru, zbog čega su u nepovoljnom položaju.

Na javnim skupovima teško je razjasniti ovlaštenja tj. ograničenja. Lako je govoriti o školskom primjeru, ali teren je potpuno drugačiji. Određene osobe dođu da prave probleme i mi se borimo s tim mjesecima. Žao mi je što nema snimaka kada su oni napali zaštitare“, istakao je direktor Mirvić.

Također, dodao je da se radilo o osobama koje podržavaju FK Željezničar.

Za FK Željeznicar ovo su huligani koji su bili van stadiona. Radilo se o napadu na policiju i osiguranje i u klubu s Grbavice to ne smatraju svojom odgovornošću. Mi smo iz Želje dobili podršku za rad“, zaključio je Adnan Mirvić.