Skup "Zahtijevamo odgovornost": Osigurati budućnost djeci

Vijesti 11. okt 201514:58 > 15:04
N1

U sarajevskom naselju Dobrinja održan je mirni skup građana pod nazivom "Zahtjevamo odgovornost", povodom smrti dvanaestogodišnjeg Saliha Pačariza na igralištu iza OŠ "Skender Kulenović".

Više stotina okupljenih građana Sarajeva iznijelo je konkretne zahtjeve upućene Općini Novi Grad, ali i gradskim vlastima vezane za sigurnost djece na javnim površinama.

Zahtjevi iznijeti danas u 14:00 sati su:

1. Javna prezentacija jasnih ingerencija i odgovornosti za obavljanje svih poslova vezanih za javne površine-dječija igrališta, s akcentom na igralište kod OŠ “Skender Kulenović”,

2. Osiguranje bezbjednosti dječijih i sportskih igrališta u skladu sa Brošurom o sigurnoj igri na dječijim igralištima i Priručnikom o sigurnosti dječijih igrališta izdatim od strane Agencije za nadzor nad tržištem BiH,

3. Zatvaranje igrališta koja ne ispunjavaju sigurnosne preporuke,

4.Svako igralište mora imati javno istaknute podatke o održavanju i vlasništvu, ili tablu ukoliko je neispravno,

5. Strategiju protiv uništavanja javnih površina i dječijih igrališta . Sistem nadzora i sankcionisanja,

6.Uvođenje online linije radi efikasnosti.

Noseći transparente, majice sa Salihovim likom i cvijeće, njegovi vršnjaci odali su počast stradalom prijatelju. građani Dobrinje zahtijevaju od nadležnih da utvrde čija je odgovornost Salihova pogibija. On je stradao tokom igre, kada je na njega pao gol.

Nedugo nakon tragičnog događaja, gol je uklonjen, a ustanovljeno je kako nije bio adekvatno pričvršćen. Sigurnost na dječijim igralištima traži i Salihova vršnjakinja Merima, koja je kazala kako je sada kod sve djece u naselju prisutan strah tokom boravka na školskom u dvorištu.

Podsjećamo, Salih Pačariz je prošle sedmice na ovom istom igralištu poginuo nakon što je na njega pao razvaljeni gol.

Građani su jasni u stavovima da neko mora preuzeti odgovornost za disfunkcionalna igrališta, ali i apel da se zatvore sva ona neuslovna kako se ne bi desilo da još neko bude povrijeđen ili ne završi tragično.