Izetbegović i Radončić dogovorili koaliciju između SDA i SBB

Vijesti 14. okt 201514:42 > 14:44
N1

Predsjednici Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, dogovorili su stranačku koaliciju na nivou Federacije BiH.

Kako je potvrđeno na sastanku koji je održan u zgradi Predsjedništva BiH, dogovoreni su naredni koalicioni koraci između SDA i SBB-a, a potpis sporazuma između dvije stranke očekuje se naredne sedmice.

“Današnji sastanak nije bio temeljen na onoj poznatoj fazi pregovaranja već smo bili u kvalitetnoj fazi dogovaranja kako deblokirati Federaciju i da se počnemo baviti ekonomskim i drugim reformama, NATO i evropskim integracijama i ja očekujem da nakon današnjeg sastanka polovinom sljedeće sedmice sjednu delegacije i naprave koalicioni sporazum”, kazao je Radončić, prenosi agencija Patria.

Kako je ranije navedeno, SBB-u bi trebala pripasti četiri ministarstva u Vladi FBiH koja su do sada pripadala Demokratskoj fronti.

“U politici postoje stvari koje se u principu podrazumijevaju. Mi imamo veći koalicioni kapacitet od DF-a, druga smo najjača stranka u Federaciji, a DF je treća. Prema tome to je očekivani epilog oko kojeg se nećemo svađati”, kazao je Radončić.