Vodostaj Une i Save od jučer viši za dva metra

Vijesti 15. okt 201508:31 > 08:36
N1

Zbog obilnih padavina jučer je u Knežici kod Kozarske Dubice, zbog naglog povećanja vodostaja riječice Knežice, poplavljeno 20 kuća.

U Knežici se voda povlači, ali su rijeke Una i Sava u naglom porastu. Od jučer je njihov vodostaj viši za dva metra, ali je još ispod kritične tačke.

Zbog izlijevanja riječice Knežice, sinoć je bio prekinut i saobraćaj na magistralnom putu Prijedor – Kozarska Dubica u mjestu Milića Gaj.

Una je u Kostajnici u značajnom porastu. Voda je noćas rasla i do 15 centimetara po satu. Poplavljene su poljoprivredne površine na ovom području.

Vrbas je u redovnom stanju, u koritu. Jaka kiša je noćas padala u Banjaluci, ali je jutros prestala.

U Novom Gradu, Sana i Una su također u porastu, ali nisu izlile iz korita. Međutim, velike probleme prave bujičaste vode, koje su poplavile tri okućnice.

Naglo nadiranje bujičastih voda dovelo je do prekida saobraćaja na nekoliko putnih pravaca. Zbog izlijevanja potoka i riječica u prekidu su regionalni put Blagaj – Budimlić Јapra u mjestu Suhača, te lokalni putevi: Blagaj – Vitasovci i Blagaj – Radomirovac u mjestu Blagaj, Rudice – Osredak u mjestu Čađavica dva, a u prekidu je i lokalni put u mjestu Agići – Kršlje u mjestu Јagodnjak.