Pomozi.ba: Na granicama ljekarska i pomoć u hrani

Vijesti 16. okt 201512:28 > 12:35
Borna Filic/PIXSELL

U subotu, 17. oktobra, WAHA International iz Pariza i Udruženje Pomozi.ba iz Sarajeva organizuju jednodnevni akciju pružanja medicinske pomoći i podjele humanitarnih paketa u saradnji sa Bima ljekarskom asocijacijom iz Sarajeva, Fondacijom Ana i Vlade Divac iz Beograda i Udruženjem Sačuvajmo bebe iz Beograda.

U akciju je uključeno pet organizacija i više od 50 ljudi, od čega 20 medicinskih radnika.

Tog dana ove organizacije će biti prisutne na šest graničnih prelaza (Šid, Preševo, Opatovac, Dimitrovgrad, Beremendi i Tabanovce) gdje će pružati pomoć izbjeglicama iz zemalja Bliskog istoka u vidu ljekarskih pregleda, dijeljenja hrane, vode i higijenskih proizvoda i organizovanja animacija za djecu. Tom prilikom biće podijeljeno 2.000 osnovnih higijenskih paketa, pelena, 1.570 kabanica, 2.000 pakovanja keksa, 2.000 komada proteinskih čokolada, 12.000 sokova i vode koje je Fondacija Ana i Vlade Divac obezbijedila.

“Zbog specifičnosti situacije smatramo da je od izuzetnog značaja medicinska pomoć u ovakvim uslovima, ovo je jedan izuzetno zahtijevan projekat koji je bilo potrebno koordinisati do najsitnijeg detalja kako bi na terenu sve funkcionisalo prema planu”, poručuju iz Pomozi.ba.

Tačka okupljanja je Miksalište u Beogradu, koje se nalazi neposredno kod Autobuske stanice, preko puta javne garaže u pet sati ujutro, u subotu, 17. oktobra, odakle se nakon kraćeg brifinga kreće na lokacije.

Sve ekipe će se naći ponovo u Beogradu u kasnim večernjim satima, gdje će razmijeniti iskustva i sumirati rezultate.