Platio kaznu od 1.500 KM pa mu vraćeno 250.000 dolara

Vijesti 16. okt 201518:32 > 19:26
N1

Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo jutros su u 7:10 sati na letu za Beč spriječili pokušaj nezakonitog prenosa 250.000 američkih dolara preko državne granice.

250.000 dolara nađeno je kod Gorana Udovčića, saznaje N1. Njega su pripadnici Granične policije na sarajevskom aerodromu zaustavili jutros u 7.10, u pokušaju da novac nezakonito iznese iz BiH. Udovčić je bio na letu za Beč. Kako N1 sazanaje, novac je otkriven prilikom KDZ kontrole prtljaga Gorana Udovčića. Kako nam je potvrđeno, 49-godišnji državljanin BiH je imao sve potrebne dokumente o porijeklu novca.

“Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje na Aerodromu Sarajevo izdali su danas prekršajni nalog državljaninu Bosne i Hercegovine sa inicijalima G. U. koji je na nedozvoljen način pokušao iz zemlje iznijeti 250.000 američkih dolara. U dogovoru sa dežurnim sudijom Opštinskog suda u Sarajevu navedeno lice je, prema Zakonu o deviznim prekršajima FBiH, kažnjeno sa 1.500 KM novčane kazne, koja je plaćena na licu mjesta”, rekao je Ratko Kovačević.

Udovčić je platio kaznu hiljadu i po maraka. Nakon toga novac mu je vraćen. Zakonski je zabranjeno iznošenje novca izvan Bosne i Hercegovine, a o ovom slučaju obavještena i SIPA. Do sada nije zabilježen slučaj da je neko pokušao da iznese toliku sumu novca.

Prema važećim zakonima, fizičko lice prilikom izlaza iz BiH može bez prijave na graničnom prijelazu iznosti novac ili čekove u visini od 2.500 eura ili 5.000 KM. Pored ovog iznosa fizičko lice može iznijeti dodatnih 2.500 eura, ali uz predočenje dokaza da je ovaj novac podignut sa vlastitog računa u banci, ili da su ova sredstva kupljena kod ovlaštene banke. Za sve veće iznose od 5.000 eura, potrebno je odobrenje entitetskih ministarstava finansija.