Radnici TTU Tuzla na ulici: Neka premijer zapali fabriku

Vijesti 19. okt 201517:36 > 19:29
N1

Na proteste su danas izašli poljoprivrednici Tuzlanskog kantona. Sa 30 traktora došli u Tuzlu da skrenu pažnju vlasti na svoje probleme. Protest pred zgradom kantonalne vlade nije im bio dozvoljen, kao ni radnicima Tvornice transportnih uređaja.

Radnici TTU pošli su pred zgradu Vlade TK. Međutim, 300 metara od zgrade, policijski kordon ih je spriječio i usmjerio na obližnji poligon koji je vlada nedavno odredila za proteste. Radnici su to odbili i pokušali proći nakon čega specijalna policija privela dvojicu radnika.

Uvezivanje 14 godina staža i socijalna pomoć njihovi su zahtjevi, a resorno ministarstvo jedino riješenje za ovu tvornicu vidi u stečaju.

Policija je dočekala i 71-godišnjeg poljoprivrednika Saliha Imamovića iz Kalesije koji je sa 30 traktorista krenuo pred Vladu da traži svoja prava za pet hektara zemlje i 12 grla stoke.

Poljoprivrednici koji plaćaju zakup državnog poljoprivrednog zemljišta traže da se oslobode plaćanja za 2014. godinu zbog poplava. Zbog ovogodišnje suše zahtjevaju da se plaćanje zakup a umanji za 50 posto. Najvljuju i tužbe protiv resornog ministarastva.

Po prvi put protesti se ne održavaju pred zgradom kantonalne vlade već na platou koji je vlada odredila za proteste vodeći se novim Zakonom o javnom okupljanju. Poljoprivrednici i radnici poručuju da ih vlada neće ograničavati mjestom gdje će izražavati sovje nezadovoljstvo i da će nastaviti borbu za svoja prava.