Liberalizacija trgovine između BiH, Srbije i Turske

Vijesti 19. okt 201517:51 > 19:09
N1

Ministri trgovine BiH, Srbije i Turske danas u Beogradu za istim stolom. Potpisi tri dužnosnika, njihovo rukovanje te zajednička fotografija ozvaničili su Srednjoročni program te Akcioni plan, koji ima samo jedan cilj - pojačati ekonomsku suradnju tri zemlje.

“Ja očekujem , obzirom da mi radimo nekoliko mjeseci zajedno da obim razmjene u 2015. povećamo za nekih 150 milijuna eura. A u idućoj godini on bi mogao biti nešto više od 200 do 250 milijuna eura”, riječi su Mirka Šarovića.

Očekivanja bh.ministra su velika, obzirom da službeni podaci govore kako Turska do sada nije bila ni među deset najvećih ulagača u Bosnu i Hercegovinu.

No, situacija će se umnogome promijeniti obećava njegov turski kolega.

“Ja vjerujem da uvoz i izvoz može biti daleko liberalniji između Srbije, Bosne i Turske, zato što smo po prvi put danas potpisali program slobodno ekonomsku i carinsku trgovinu. To će mnogo značiti i ulagačima i investitorima, kako u Turskoj, tako u Srbiji i Bosni”, kazao je Nihat Zejbekci, ministar ekonomije Turske.

A što će to značiti u praksi biće poznato već sljedećeg mjeseca kada se Istanbulu otvara zajedničko trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH. U njemu će dvije zemlje moći da predstave svoje privredne, trgovinske i turističke potencijale.

“Mi vjerujemo da ova saradnja može da bude realizovana u svim onim aspektima kako smo i potpisali, ovo je veliki korak kako smo i potpisali. Ovo nije prazna priča, ovo su konkretne aktivnosti”, potvrdio je Rasim Ljajić.

Osim s ministrima, danas je razgovarao i sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem. Dvojica dužnosnika tijekom susreta najavili su i prvu zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Njeno održavanje zakazano je za 4.studeni.