Majka je majka u svakom kantonu FBiH

Vijesti 21. okt 201508:42 > 08:48
N1

Bosna i Hercegovina spada među zemlje sa zabrinjavaljuće niskom stopom nataliteta. U uređenim društvima, bio bi to razlog za zaštitu materinstva.

O položaju porodilja u Bosni i Hercegovini u Novom danu govorila je Nives Jukić, ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Nedavno je Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH prezentirala Specijalni izvještaj o stanju zaštite majke i materinstva na području FBiH.

Izvještaj je rađen isključivo na temelju analize usklađenosti bh. sistem sa Međunarodnim standardima. Zaštita majke prije trudnoće, tokom i poslije trudnoće, te zaštita tokom prvih godina života djeteta. Preporuke su urađene na način da su usaglašene sa Ustavnim ustrojstvom BiH, šta bi se trebalo uraditi i promijeniti“, rekla je Jukić.

Onda je dodala da neki kantoni u FBiH čak nemaju zakone o zaštiti majke i materinstva.

HNK i Posavski kanton nemaju Zakone. Problem je isplata naknada porodiljama majkama. Standardi kažu da je to minimum od 66 posto plate, ali ovo nije ispoštovano i tu postoji diskriminacija. Ovo su prava koje ostvaruju zaposlene majke“, istakla je Jukić te dodala da se nezaposlene majke finansiraju iz sredstava Kantona i da od njih sve zavisi.

Također je dodala da se radilo i na usklađivanju prava očeva i da isplata naknada majkama mora biti prioritet u svim kantonima jednako.

Ombudsmeni su prava adresa za žalbu, kada je riječ o povredi ljudskih prava, pa i ovog.

Svaka majka koja smatra da je bilo koje pravo narušeno može se obratiti na bilo koji način u uredima u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Livnu i Brčkom. Sve preporuke se moraju ispoštovati, a svi problemi će se naći u izvještajima“, poručila je Jukić.