Vesna Švancer nova potpredsjednica Predstavničkog doma FBiH

Vijesti 28. okt 201516:41 > 16:42
N1

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je na sjednici u okviru posljednje tačke izbori i imenovanja razriješio dužnosti potpredsjedavajućeg ovog doma Sašu Mitrovića (DF), a na njegovo mjesto imenovao Vesnu Švancer (SBB BiH).

To je slijed događaja nakon što su SDA i SBB postigli koalicioni dogovor, na osnovu kojeg se očekuje da kadrove Demokratske fronte u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti zamijene kadrovi SBB-a.

Ovim je završeno dvodnevno zasjedanje Predstavničkog doma, koji je danas k znanju primio prošlogodišnje izvještaje o radu Komisije za koncesije FBiH , Federalnog zavoda za zapošljavanje, FERK-a, BH Gasa-a , te Javnog preduzeća Elektroprivrede BiH.

– Odbor za energetiku, rudarstvo i industriju donio je zaključak da se održi tematska sjednica o Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH i to sa posebnim osvrtom na investiciona ulaganja – rekao je predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Enver Merdić.

Također, prihvaćeni su i Izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za prvih šest mjeseci ove godine, Izvještaj o implementaciji Programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u FBiH za period 2007. – 2011. godine, Izvještaj o radu Federalnog pravobranilaštva za 2013. godinu.

K znanju je primljena Informacija RMU Banovići d.d. Banovići o  aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju Bloka 1 Termoelektrane Banovići, snage 350  MW  u  periodu  od  27. augusta do 12. oktobra  2015. godine.

Prihvaćeni su i popratni akti ove Informacije, Sporazum o strateškoj suradnji između RMU “Banovići” i kompanije Dongfang Electric Corporation Limited iz Kine od 12. oktobra ove godine i Ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji ovog energetskog objekta.

U Zajedničku komisiju za usaglašavanje različito usvojenih tekstova u domovima dodana su još dva člana – Jusuf Bubica i Salem Halilović, pored već pet članova.