Zbog bh. politike djeca nastavu slušaju u vjerskim objektima

Vijesti 28. okt 201517:29 > 19:09
N1

Još traje bojkot nastave dijela roditelja djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja i Kotorskog. Nisu im uslišene molbe o uvođenju nacionalne grupe predmeta i omogućavanja da se maternji jezik zove bosanski, a ne jezik bošnjačkog naroda. Tako je počela i ova školska godina.

“Djeca nemaju pravo na svoj jezik, na svoju historiju, to je naša tradicija, dio naše kulture, treba da imaju svoj jezik, kao broj jedan je to problem”, kazao je Alija Omerović.

Za rješenje problema predložene su izmjene postojećeg okvirnog zakona. Predlagač Nikola Lovrinović smatra da bi na taj način bilo omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta.

“Predložio sam da se u jednom određenom postotku učenika manjeg brojnog naroda ili nacionalne manjine, gdje funkionira škola kao pravni subjekt u određenom postupku uvodi skupina nacionalnin predmeta, od jednog, jezika i vjeronauke do svih šest tzv. predmeta nacionallne skupine – povjest, zemljopis,likovno, glazbeno…”, smatra Nikola Lovrinović, zastupnika HDZ BiH u PD PSBiH.

Međutim, većini parlamentarca zakon je neprihvatljiv iz razloga što, kako kažu, produbljuje etničke podjele, te autonomiju daje školama, da određuju nastavni program, jezik i pismo na kojem će biti izvođen.

“To je jedan zakon koj uvodi aparthejd, udara poptuno na kantonalne i entitetske nadležnosti, gdje se RS više ne bi pitala s nastavnim planovima i programima”, rekla je Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS-a.

Damir Bećirović, zastupnik DF-a u PF PSBiH je dodao: “Ja sam već rekao da se radi o čovjeku koji je smijenjen odlukom OHR-a sa te pozicije minstra obrazovanja u SBK, tako da ne čudi ovakav prijedlog kojim se ide u još veću dikriminaciju i segregaciju djece o čemu niko ne misli”. 

“Zakon ide u suprotnom smjeru od okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i mi se trebamo okrenuti implementaciji ovog zakona”, kazao je Šefik Džaferović, SDA-ov zastupnik.

Dok do implementacije ne dođe i dalje su najveći gubitnici djeca koja zbog nespremnosti politike da problem riješi, i dalje pohađaju instruktivnu nastavu u prostorima vjerskih objekata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.