Strategija EU ne spominje gradnju Pelješkog mosta

Vijesti 01. nov 201514:50 > 14:51
N1

Projekat izgradnje Pelješkog mosta se ni na jednom mjestu ne spominje u usvojenoj strategiji Evropske Unije za Jadransko-jonsku regiju, saopšteno je iz Ministarstvo komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine.

Dokument koji je usvojen u Evropskom parlamentu 28. oktobra 2015. ima veliki značaj i za BiH jer ističe važnost izgradnje Jadransko-jonske autoceste, povezivanja zemalja članica EU sa zemljama nečlanicama, razvijanje energetske mreže…

Iz Ministarstva su odbacili medijske navode u kojima se tvrdi da strategija izričito podržava izgradnju Pelješkog mosta i naglasili da gradnji mosta treba prethoditi bilateralni sporazum između BiH i Republike Hrvatske kojim bi se našoj zemlji osigurao slobodan pristup međunarodnim vodama, u skladu sa UN konvencijom o pravu mora.

Također, Ministarstvo napominje da Bosna i Hercegovina nije učestvovala na izradi studije utjecaja na okoliš što je morao biti slučaj s obzirom da se radi o velikom građevinskom projektu u neposrednoj blizini teritorije Bosne i Hercegovine (predviđeno UN-ovom „Espoo konvencijom“).

O svim ovim problemima Ministarstvo će informirati Vijeće ministara BiH, te predložiti da se ova otvorena pitanja razmotre na najvišem nivou između dvije države u što skorijem vremenu.