Sastanak Sinoda i lidera RS: Irinej (ne)će pomiriti braću

Vijesti 03. nov 201517:45 > 19:13
N1

Patrijarh srpski će se sastati u Bijeljini sa entitetskim liderima RS. O sastanku Sinoda Srpske pravoslavne crkve sa političkim liderima RS zna se tek onoliko koliko piše na pozivu za sastanak.

Dvoblokovska podjela u RS i hladni rat vlasti i opozicije traje već godinu dana. Glavne političke role – Mladen Ivanić, Milorad Dodik, Mladen Bosić – u četvrtak će prisustvovati sjednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve u Vladičanskom dvoru u Bijeljini, potvrđeno je za N1. Teme razgovora na pozivu koji su dobili nisu navedene, no N1 saznaje da će jedna biti položaj vjerskih zajednica u BiH, s osvrtom na nedavni nacrt sporazuma Islamske zajednice sa BiH. U PDP-u su jasni, da ni patrijarh Irinej neće pomiriti zaraćenu braću. Pomirenje će kažu pasti ako se raspišu prijevremeni izbori.

“Ne znam, meni je čudno da će Dodik tražiti nešto na tom sastanaku. Tu je Sinod i patrijarh, mi smo svoj stav rekli po pitanju sastanaka kod Milorada Dodika”, izjavio je Branislv Borenović iz PDP-a.

Taj stav, ranije iznesen, je jedinstven – da Savez za promjene traži ostavku entitetskog predsjednika u roku od dva mjeseca.

“Vi znate da razni medijatori pokušavaju da nađu rješenje u vezi tzv. jedinstva. Možete misliti da neko prihvati da ga treći put zmija ugrize ispod istoga kamena“, kazao je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

Zbog, kako kaže, harange protiv njega, uoči bijeljinskog sastanka Milorad Dodik podnio je krivičnu prijavu protiv samog sebe. Sve je šarada – odgovara opozicija čije krivične prijave protiv Dodika iz doba premijerskih dana leže u fiokama tužilaštava od 2013.

Jedna od tema će pored svesrpskog jednistva biti i najavljeni referendum, ali i položaj Srba na Kosovu, posebno u svjetlu namjera prijema u UNESCO. Sastanak će biti savjetodavni, ali učesnici ne isključuju mogućnost donošenja zajedničkih zaključaka, posebno o pitanjima koja se tiču Srba, ali u susjednoj državi.

Opšta pitanja Kosovo i dejtonske nadležnosti RS tačka su jedinstva srpskih političara u BiH. Prenijeće to i patrijarhu. Koji će od lidera lično čuti, kako se optužuju – ko izdaje vjeru za večeru, a ko prodaje entitet pod državu.