Patrijarh Irinej miri sukobljene političke strane RS?

Vijesti 05. nov 201517:33 > 19:10
N1

Srpska pravoslavna crkva se neće miješati u donošenje sporazuma Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, a političari iz RS staviće akcenat na jedinstvo, poručeno je danas iz Bijeljine sa sastanka patrijarha i predstavnika političkih stranaka iz RS.

Patrijarh, članovi Sinoda i episkopi nakon četvorosatnog razgovora sa predstavnicima političkih stranaka iz RS odlučili su da se SPC neće miješati u sadržaj Sporazuma IZ i BiH. Stava su da sve vjerske zajednice u BiH trebaju imati istu poziciju.

“Smatra se da sve zajednice treba da potpišu Sporazum i da budu ravnopravne. Ostaje na nama, odnosno na meni, da neke nejasnoće pokušamo definisati i da taj ugovor bude u skladu sa ostala dva ugovora“, izjavio je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Iako se već duže vrijeme u javnosti mogu čuti oprečni stavovi, uvrede i optužbe između entitetske vlasti i predstavnika RS na državnom nivou, patrijarh uvjerava da to danas nije slučaj.

Razgovarali smo onako kako to i priliči onima koji predstavljaju narod i onima koji predstavljaju Crkvu. Mislim da smo dovoljno razgovarali o svim tim problemima i to će biti orijentir u našem životu i našem ponašanju danas i ubuduće“, rekao je patrijarh srpski Irinej.

Za ubuduće, sukobljene političke struje dale su obećanje. Prihvatit će patrijarhov poziv za jedinstvo i usaglasiti politički kurs koji podrazumijeva staloženost i mirno prevazilaženje sporova.

Ovo je prilika da ja u ime političe grupacije koju predstavljam pozovem sve na jedno uzdržano ponašanje i da pokušamo stvoriti prostor za konsenzus i kreativan razgovor“, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Mi nikada nismo osporavali funkciju predsjednika RS, mi smo prihvatili rezultate izbora i Milorad Dodik je na izborima izabran za predsjednika RS, kao što je Mladen Ivanić izabran za srpskog člana predsjedništva“, komentarisao je Mladen Bosić, predsjednik SDS.

Znači li to da su pružene ruke pomirenja? Da li opozicija odustaje od najavljenih tužbi protiv Dodika? Povlači li Dodik tužbu protiv sebe samoga? Znakovi pitanja ostaju u vazduhu. Novinarima nije bilo dozvoljeno da ih danas postave.

“Vas molim da prenesete kako ste čuli, bez dodataka i nekih vaših razmišljanja”, rekao je patrijarh srpski Irinej.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.