Šimić: Pendrekom udarimo čovjeka tek kada se vrati iz Sirije

Vijesti 06. nov 201508:47 > 09:06
N1

Neformalni vođa vehabija u Bosni i Hercegovini Husein Bosnić osuđen je na sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organizovanja terorističke grupe.

Doktor pravnih nauka, stručnjak u oblasti krivičnog prava profesor, predavač i pisac – Goran Šimić bio je gost Novog dana.

Prije nekoliko mjeseci izrečena je i prva presuda za učešće na strani tzv. Islamske države i to Huseinu Erdiću, Midhatu Traki, Nevadu Hušidiću i Merimu Keseroviću.

Bez obzira hoće li Husein Bilal Bosnić dobiti sedam ili više godina, bitno je da smo i prije njega imali neku osobu ili poslije njega ćemo imati osobe koje će se baviti različitim oblicima ekstremizma. Bez otklanjanja uzroka bilo kojeg oblika ekstremizma neće se promijeniti suštinska stvar“, rekao je doktor pravnih nauka.

On je rekao da je potrebno provesti naučna istraživanja jer svaki oblik ekstremizma u BiH stvara društvene probleme.

Odbrana je najavila žalbu, a Bosnićevi advokati su naveli da se u ovom slučaju radi o “politički montiranom procesu”.

Ovdje se ne radi o tome da li neko ispravno prakticira islam, već o tome da nas ugrožava kao društvo u cjelini. Mi smo kao društvo stvorili udarnu grupu za borbu protiv terorizma koju čine policajci s pendrecima. To se ne radi tako, jer oni ne mogu riješiti taj problem. Problem se nece riješiti ako se pošalje pet ljudi u zatvor“, smatra Goran Šimić.

On je naglasio da je potrebno razumijeti zašto se to dešava i kada se bude razumijelo onda će se problem početi riješavati.

Potrebna su komplkesna istraživanja zašto se osobe odlučuju za različite vidove ekstremizma. Ne mislim da je beznađe i neperspektivna budućnost jedini uzrok“, rekao je Šimić i dodao da uzroci leže i da se kao društvo jos nismo suočili sa dešavanjima iz ‘90. godina.

Pendrekom udarimo čovjeka u glavu kada se već vrati iz Sirije. Tako se ne riješava kompleksan problem“, istakao je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Odlazak na strana ratišta još uvijek je nerazriješena enigma. Na pitanje da li strožije kazne mogu utjecati na smanjenje ekstremizma, Šimić je kazao da se strožijim kaznama može utjecati samo na obične građane.

Mi govorimo o djelima koja su protkana ideologijom. Govorimo o osobama koje odlaze na ratište spremni poginuti na pravom putu. Na nekoga ko je spreman poginuti za određene ideje strožije kazne ne utječu.

On je dodao da je riječ o osobama skromnijeg formalnog obrazovanja koje bez kritičkog razmišljanja prihvataju određene ideje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.