Promovisano 6.369 diplomanata i magistranata u Sarajevu

Vijesti 07. nov 201512:57 > 13:04
Anadolija

Svečana promocija i dodjela diploma za 6.369 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu održana je danas u olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" u Sarajevu.

Najuspješnijim studentima prvog i drugog ciklusa studija sa svakog fakulteta i akademije, kao i pridružene članice Univerziteta u Sarajevu, uručena su priznanja Univerziteta u Sarajevu Zlatna značka, Srebrena značka i Povelja Univerziteta u Sarajevu.

Na svečanosti, koju Univerzitet u Sarajevu organizira 11. put u svojoj historiji, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta i dekani fakulteta i akademija predstavili su 6.369 diplomanata i magistranata.

Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta čestitao je u obraćanju diplomantima i magisitrantima uspješno okončane studije na najstarijem i najprestižnijem univerzitetu u BiH.

“Neki od vas kreću da grade svoje profesionalne karijere, neki nastavljaju akademsko obrazovanje na višim ciklusima. I za jedne i druge ovo jeste prekretnica u individualnim živorima. Vaše je da oblikujete budućnost ovog društva i države. Budite slobodni ljudi slobodne zajednice državljana BiH. Znanje kao znanje činjenica je dijete prošlosti. Riječ je o vašoj kreativnosti, sposobnosti promišljanja, prosuđivanja, formuliranja pravih pitanja, otkrivanja i pronalaženja odgovora i rješenja pri sučeljavanju s novim i nedovoljno poznatim ili u samom stvaranju novog”, istakao je Avdispahić.

Naglašava da će u 2015. promovisati 80 doktora nauka, od kojih je 18 taj najviši stepen postiglo kroz strukturirani doktorski studij trećeg ciklusa.

“Sada, kada vam se uručuju diplome, na sredini smo puta u stvaranju pretpostavki vezanih za treći domen i najveći izazov s kojim se Univerzitet u ovom času suočava – uspostavu novog modela finansiranja”, kazao je Avdispahić.

Napominje da “kako bude rastao ugled Univerziteta u Sarajevu i dalje će rasti i vrijednost diplome koju su stekli na Univerzitetu.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je prisutnima da sa ovim činom i prekrasnom manifestacijom “oni otvaraju novo poglavlje u njihovim životima jer su sada akademski građani BiH”.

“Sada kada ste stekli i znanje i zvanje imate pravo, odgovornost ali i obavezu da učestvujete u oblikovanju našeg društva i kreiranju budućnosti BiH. Vi ćete zasigurno biti generacija koja će svjedočiti procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji i bit ćete generacija koja će biti konzument našeg statusa unutar velike porodice evropskih država”, poručio je Zvizdić.

Kako kaže, svi vitalni i ekonomski parametri BiH se nalaze u porastu i ovu godinu ćemo završiti sa najmanje 10.000 novouposlenih.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Ako održimo ovakav trend i ako održimo ovu vrstu stabilnosti i daljeg razvoja iduće godine taj broj će sigurno biti udvostručen”, pojasnio je Zvizdić.

Na osnovu odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, najuspješniji studenti primili su posebna priznanja.

U prvom ciklusu studija 25 diplomanata je odlikovano Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu. Srebrenom značkom je odlikovano 69 diplomanata, a Povelju Univerziteta je dobilo pet diplomanata. Najbolji studenti prvog ciklusa studija sa prosjekom 10 su Mirza Pašić (Mašinski fakultet), Sead Delalić (Prirodno-matematički fakultet) i Harun Hindija (Prirodno-matematički fakultet).

Među studentima drugog ciklusa studija je i 59 najboljih. Naime, 15 magistranata odlikovano je Zlatnom značkom, 40 Srebrenom i četiri studenta dobili su Povelju Univerziteta. Najbolji studenti drugog ciklusa studija u 2015. su Alija Bevrnja i Belma Turković.

Belma Turković je u obaćanju izrazila čast i zadovoljstvo što se obraćanja u ime ovogodišnje generacije diplomanaa i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

“Svi mi ovdje, nekada maturanti, a sada diplomanti i magistranti, upisali smo fakultete Univerziteta u Sarajevu, u nadi i želji da ćemo svojim učenjem i radom uspjet ih i završiti. I da zaista sada znamo da smo i uspjeli. Ovaj svečani trenutak, sigurna sam, svima nama je iznimno važan i trebamo ga se uvijek sjećati s ponosom. Zato, kada krenemo dalje samostalno kroz život prepun izazova i prepreka, sjetimo se ovog dana, koji treba da nam da snagu i odlučnost”, istakla je Turković i dodala da su “oni bolja budućnost BiH”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.