Podignuta optužnica protiv bivšeg pripadnika HVO-a u Orašju

Vijesti 10. nov 201511:11 > 11:14
Tužilaštvo BiH

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Mate Baotića zvanog Čikin kojeg tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Kako navodi Tužilaštvo BiH, osumnjičeni je rođen 1967. u Donjoj Mahali, Orašje, a državljanin je BiH i Hrvatske.

“Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zamjenika zapovjednika Vojne policije 106. brigade HVO-a, a kasnije i zapovjednika logora smještenog u prostorijama osnovne škole u Donjoj Mahali, tijekom 1992. i 1993. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata. On se tereti da je osobno i izravno, sam i sa drugim pripadnicima HVO-a, u više navrata, počinio silovanja i seksualna zlostavljanja žena srpske nacionalnosti, sa područja Orašja, odvodeći ih iz kuća ili odvodeći ih iz logora u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali gdje su bile nezakonito zatočene. Od posljedica silovanja i zlostavljanja jedna od žrtava je ostala u drugom stanju, te je u izbjeglištvu izvršila prekid trudnoće”, navodi se uz ostalo u optužnici.

Optuženi se također tereti za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i mučenje na izrazito ponižavajuće načine, većeg broja osoba srpske nacionalnosti, nezakonito zatočenih u Donjoj Mahali, kao i zlostavljanje i mučenje većeg broja zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su dovedeni sa područja Bosanskog Broda.

Osumnjičeni je boravio na području Njemačke i bio nedostupan pravosuđu BiH, ali je operativnim radom postupajućeg tužitelja i policijskih agencija, lociran za vrijeme boravka u BiH, te u augustu lišen slobode i nalazi se u pritvoru, navodi Tužilaštvo BiH.

Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu krivnju optuženog dokazivati pozivanjem oko 25 svjedoka i vještaka, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.