Tomislav Nikolić u martu u zvaničnoj posjeti BiH

Vijesti 13. nov 201511:14 > 11:18
Anadolija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prenio je u telefonskom razgovoru predsjedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću usaglašen poziv Predsjedništva BiH, da dođe u posjetu Bosni i Hercegovini u martu 2016. godine, potvrdila je Služba za medije predsjednika Republike Srbije.

Ranije je predsjednik Nikolić rekao da će “uvijek doći u posjetu BiH, sa ciljem očuvanja mira, stabilnosti i saradnje u regiji, ali kada sva tri člana Predsjedništva BiH pokažu jedinstvo i spremnost“.

Prethodna posjeta Tomislava Nikolića Sarajevu planirana je u junu ove godine, ali do njene realizacije nije došlo, jer je Bakir Izetbegović zatražio njeno odlaganje.

Tada je član Predsjedništva BiH Bakir izetbegović uputio pisani zahtjev ostalim članovima Predsjedništva, Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću, za odlaganje Nikolićeve posjete BiH, do okončanja ekstradicionog pritvora Nasera Orića u Švicarskoj, gdje je uhapšen 10. juna ove godine po potjernici koju je izdala Srbija.

U obrazloženju odložene posjete, Nikolić je rekao da je Srbijа posvećenа dobrosusjedskim odnosimа i sаrаdnji sа zemljаmа u regiji.

„Istovremeno, znаčаjnu pаžnju posvećuje njegovаnju kvаlitetnih odnosа sа Bosnom i Hercegovinom, u sklаdu sа Dejtonskim sporаzumom. Štаviše, kаo lider u regionu, Srbijа je fаktor mirа i stаbilnosti. Potvrdа togа trebаlo je dа bude sutrаšnjа posjetа Sаrаjevu i susret sа člаnovimа Predsjedništvа BiH“, naveo je tada predsjednik Nikolić u saopštenju.