Ćeranić: Međunarodna koalicija neće uništiti ideju ISIS-a

Vijesti 15. nov 201511:25 > 11:33
N1

"Prema zvaničnim podacima 150 državljana BiH je na ratištu u Siriji. Njihov povratak u BiH je sigurnosna prijetnja", rekao je za N1 Predrag Ćeranić, stručnjak za sigurnost.

Na pitanje da li postoji model državama da se odupru terorističkim izazovima, Ćeranić je rekao: “Model više ne postoji. Viđen je u međunarodnoj koaliciji u borbi protiv terorizma, ali Francuska je napravila grešku jer se previše oslonila na informacije drugih obavještanih službi.

Države bi trebale razvijati nacionalne sisteme bezbjednosti, kako bi preko vlastitih snaga došli do informacija uz pomoć drugih stranih službi.”

Neke terorističke skupine se predstavljaju kao političke snage i taj značaj im se daje od strane nekih velikih sila, smatra Ćeranić.

Francois Hollande je objavio slanje francuskih trupa u Siriju. Tamo su već već američke snage, a vjerujem da će se uključiti i Britanci. Oni neće moći da unište tu ideju, ona će se pojavljivati tamo gdje se procijeni da postoji dovoljno sljedbenika“, kazao je gost N1 televizije.

Albanski ministar policije je dobio prijetnju da je Albanija sljedeća meta terorističkih napada.

Ni u samom Albaniji nisu kompaktni u smislu političkih snaga. Albanija nije samo muslimanska zemlja i mnogi se ne slažu s politikama sadašnje vlasti. Edi Rama se ne oslanja na trenutne nivoe vlasti i nadležne osobe”, rekao je stručnjak za sigurnost.

Ćeranić je kazao da terorizam predstavlja prijetnju i za BiH.

Opasnost je i njihova indoktrinacija preko društvenih mreža i određenih internet portala. Potrebno je zabraniti takve portale i zauzeti politički kurs da oni koji čine takve stvari moraju odgovarati.”