Kada smo prešutjeli žrtve u Kairu i Damasku desio se i Pariz

Vijesti 15. nov 201517:58 > 18:12
N1

"Onog trenutka kad smo prešutjeli hiljade žrtava Bashara Al-Assada otvorili smo vrata ISIS-u", rekao je za N1 Ahmet Alibašić, profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Alibašić je u komentaru terorističkog napada u Parizu, u kojem je živote izgubilo najmanje 129 osoba, rekao da se ovakav akt nasilja ničim ne može opravdati.

Istakao je da stravične scene, kao one iz glavnog grada Francuske, izazivaju osjećaj nemoći kod običnog čovjeka jer, kako je kazao, on ne može ništa poduzeti.

“Svjesni smo da dok ne sjednu najveće sile, SAD i Rusija, kako bi razgovarale da se ne može riješiti korijen svih problema. I ISIS i izbjeglice su rezultata vanjskih politika svjetskih sila”, rekao je profesor i napomenu da “ISIS-a nije bilo nigdje dok je dobro išlo Arapsko proljeće”.

“Onog momenta kada smo prešutjeli stotine mrtvih na bagdadskim ulicama, kada nismo reagovali na hiljade žrtava hemijskog napada snaga Bashara Al-Assada, mi smo širom otvorili vrata ISIS-u da nađe svoje mjesto pod Suncem”.

Alibašić smatra da se neće zaustaviti teroristički napadi sve dok postoji duga lista onih kojima odgovaraju ovakvi događaji.

“Nevjerovatno je kako su pojedinci i grupe spremni da iskoriste krvave događaje. Trump, koji zagovara nošenje oružja, odmah je rekao da ne bi bilo napada da je dozvoljeno nošenje oružja u Francuskoj. Oni koji su protiv izbjeglica zakačili su se za vijest da je kod jednog od napadača nađen sirijski pasoš. Slične stvari se događaji i u BiH”.

Teroristi su postigli svoj cilj, a to je da smo se udaljili jedni od drugih i izgubili slobode, tvrdi profesor.

Osvrnuo se i na navodu vezu između terorista i izbjeglica ocijenivši da to nema logike jer više ljudi putuje u Siriju nego što dolazi iz nje.

“Naravno, ISIS može iskoristi migracije izbjeglica, ali ISIS vjerovatno već ima dovoljno svojih ratnika u Evropi”, kazao je Alibašić.

Napomenuo je da je i sam predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kazao da bi zatvaranje granica za izbjeglice značila dupla kazna.

Na kraju je zaključio da su ISIS i akti terorizma posljedica indiferentnog stava Evrope i svijeta.

“Ne možete imati palestinsku krizu i nepravdu 60 godina i da to ne rađa terorizam. Ne mogu se zatvarati oči na hiljade mrtvih na ulicam Kaira. Da smo reagirali na vrijeme ne bi danas gledali žrtve na ulicama u Parizu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.