Banjaluka: Ispred radionice ugledao medvjeda teškog 300 kg

Vijesti 18. nov 201512:51 > 12:55
Srna

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić rekao je da se trenutno radi na pronalaženju i dislociranju medvjeda koji je rano jutros primijećen u banjalučkom naselju Lazarevo.

Zubić tvrdi da je medvjed sišao iz svog prirodnog staništa, što je neuobičajena pojava, ali da ne treba dizati paniku jer ovaj medvjed nije opasan i do sada nije napadao ljude.

“Jedan od objektivnih problema jeste činjenica da je riječ o naselju i vrlo je nezgodno da se medvjed praktično usmjeri u svoje stanište iz kojeg je i došao, a drugi problem je što ne posjedujemo određena sredstva za uspavljivanje, odnosno hvatanje medvjeda u sigurne klopke kako bismo ga transportovali”, rekao je Zubić.

On je dodao da će sredstva za uspavljivanje divljači sutra biti dopremljena sa Biološkog fakulteta beogradskog Univerziteta, dok će lokaciju iza tranzitnog puta Banjaluka – Gradiška, na kojoj se medvjed vjerovatno nalazi, obezbjeđivati članovi Lovačkog društva “Zmijanje” i pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka.

“Potrebno je da ni građani ne prave buku i da se ne zadržavaju na ovoj lokaciji, a tokom noći medvjed će vjerovatno ustati, pa ćemo ga pokušati kontrolisano usmjeriti u njegovo stanište. Ukoliko se to ne desi, sutra će doći ekipa sa odgovorajućom opremom i pokušaćemo da ga uspavamo i transportujemo”, rekao je Zubić.

Prema njegovim riječima, ne može se sa sigurnošću reći odakle je medvjed došao, ali vjerovatno su posrijedi najbliža okolna staništa, Manjača, područje Čelinca i Kotor-Varoša ili Kozara.

“Moguće je da je riječ o mladoj jedinci koja u svojoj prirodnoj migraciji traži stanište. Postoji mogućnost da je to isti medvjed koji se ovih dana pojavio u Lijevču polju, ali je to teško tvrditi jer je za tog medvjeda uočeno da je prešao prema području Bobije koja se naslanja na Kozaru”, rekao je Zubić.

Siniša Grmuša iz Lovačkog društva “Zmijanje” rekao je da je iz Centra za obavještavanje stigla dojava da je medvjed primijećen jutros oko 5.00 sati kod samostana Petrićevac, da je prešao tranzitni put Banjaluka – Gradiška i zadržao se u obližnjoj šikari.

“Trenutno čekamo instrukcije Ministarstva poljoprivrede i ekipu sa sredstvima za uspavljivanje”, rekao je Grmuša.

Mještanin naselja Lazarevo Radovan Mirković rekao je da je medvjeda jutros oko 5.30 sati primijetio ispred svoje radionice, a procjenjuje da je težak od 250 do 300 kilograma.

“U to vrijeme psi su se uznemirili. Kada sam došao da vidim o čemu se radi, ugledao sam medvjeda kako se kreće putem prema mojoj radionici. Došao je do ograde, ali je nije mogao preći, pa se vratio. Nakon toga sam pozvao policiju”, ispričao je Mirković.