Bh. haker iz grupe Anonymous ruši ISIS-ove Twitter naloge

Vijesti 18. nov 201516:30 > 16:34
Screenshot

Hakeri iz Bosne i Hercegovine, koji su članovi međunarodne grupe hakera Anonymous srušili su blizu 400 Twitter naloga koji se dovode u vezu sa pripadnicima samoprozvane Islamske države (ISIS).

Jedan od bh. hakera ustupio je bh. novinskoj agenciji Patria spisak od blizu 400 Twitter naloga koje je oborio u posljednja 24 sata, a koji bi mogli imati veze sa pripadnicima ISIL-a.

Ja sam musliman, a ovo što rade zločinici ISIL-a nema veze sa mojom vjerom, islamu i muslimanima samo nanose štetu“, rekao je ovaj haker, koji se potpisuje kao Bosnian Root.

Zbog toga sam odlučio podržati borbu Anonymousa protiv ove zloglasne tvorevine“, dodao je.

Anonymouse su donedavno smatrali cyber prijetnjama, ali su hakeri započeli borbu protiv ISIL-a, tako što prosljeđuju informacije o militantima vlastima i novinarima. Iz redakcije Independenta su naveli kako su od hakera dobili lične podatke od čovjeka koji vrbuje ljude po Evropi te ih šalje u rat u Siriju.

Anonymousi su nakon napada na redakciju Charlie Hebdo postali aktivni u borbi protiv terorista, a borbu su intenzivirali nakon što su u prošli petak teroristi ubili blizu 130, a ranili više stotina ljudi u Parizu.

Do sada smo srušili oko 5.000 Twitter naloga i stotine internet starnica, koje su se na bilo koji način dovodile u vezu sa ISIL-om. Trenutno radimo na obaranju oko 10.000 Twitter naloga, za koje također smatramo da ih koriste teroristi ili njihovi saradnici“, rekao je bh. član Anonymousa Bosnian Root.

ISIS koristi društvene mreže kao i razne internet kanale za regrutovanje novih terorista, ali i kao medij uz pomoć kojeg svijetu šalju poruke da se radi o vrlo opasnoj i zloglasnoj vojsci. Brutalna ubistva ISIL-ovi teroristi snimaju a nakon toga objavljuju putem interneta. Najčešće je riječ o brutalnim ubistvima, od kojih se građanima u ostatku svijeta ledi krv u žilama, piše Patria.