Kovačević: Uvijek djelujemo poslije događaja, nikad prije

Vijesti 19. nov 201509:15 > 09:24
N1

Gost Novog dana bio je Goran Kovačević, docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu i ekspert za nacionalnu sigurnost.

Kovačević je komentarisao sinoćnji događaj u Rajlovcu kada su ubijena dvojica pripadnika Oružanih snaga BiH te je rekao: “Sinoć se desilo da je čovjek u kladionici pucao na ljude koji su bili unutra, nakon toga je pobjegao i izvršio samoubistvo. Da li je terorizam u pitanju, nisam siguran. Dok se ne utvrdi identitet u potpunosti, mislim da je prerano govoriti o bilo čemu“.

Dodao je i kako je politički cilj u ovom slučaju izostao. “Politički cilj je izostao. Strah postoji svakako, jer ubistvo nije svakodnevica u Sarajevu, odnosno i jeste, ali ne na ovako brutalan način. Generalno u ovom slučaju još ne postoji politički cilj, odnosno šta bi se htjelo postići s tim”, rekao je.

Na pitanje da li smo sigurni, Kovačević je kazao: “Nismo sigurni. Svaki dan neko strada u Sarajevu i imamo podatke da je u posljednjih šest mjeseci otuđeno 660 automobila u Sarajevu. Jedan od najnesigurnijih gradova u BiH je glavni grad BiH“.

O uvođenju vanrednog stanja je komentarisao: “Nama je vanredno stanje posljednjih deset godina. Mi u Sarajevu imamo puno problema – od viška naoružanja, koje nije prijavljeno, pa do svega ostalog. Vanredno stanje bi značilo da se dopusti policiji da rade svoj posao. Odnosno, koristili bi vanredne mjere u svom postupanju i legitimisanje i pretresanje u ovom slučaju“.

Na pitanje da li je zadovoljan reakcijom nadležnih institucija je odgovorio: “Da, ali mi je žao što uvijek djelujemo poslije događaja, nikad prije. Trebali smo odavno uvesti strožije zakone za posjedovanje oružja“.

Reporterka N1 Anđelka Marković se javila u Novi dan iz Banjaluke, a razgovarala je sa Dragomirom Keserovićem, dekanom Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci. O tome da li je sinoćnji događaj bio teroristički napad, Keserović je kazao: “Trenutno, po obilježjima, to je moguće, ali ne trebamo ishitreno donositi odluku jer nije niko iskazao politički cilj. Bez političke pozadine teško je okarakteristati kao terorizam. To jeste bio akt na državu, izvršilac je pored ostalih izabrao pripadnike OS BiH, jer vojska i policija su personifikacija države. To jeste napad na državu“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.