Pogledajte ispovijest oca Enesa Omeragića: Užasno se osjećam

Vijesti 19. nov 201513:55 > 15:26
N1

Otac osumnjičenog za ubistvo dvojice vojnika Oružanih snaga BiH je dao izjavu za medije. Govorio je u kakvim je odnosima bio sa sinom, o zetu za kojeg se pretpostavlja da pripada radikalnom pokretu, ali i o tome da li je i preminuli sin Enes Omeragić pripadao jednom od pokreta.

On je živio u prizemlju posljednje četiri godine, sa mnom nije živio. Nismo bili u svađi, ali nismo puno kontaktirali. Nije bio blizak vehabijskom pokretu, to su slagali. Nije nosio ni kratke pantalone. Iz kuće je izlazio u 10 i dolazio kući u 15:30 sati. Nigdje nije bio osim u zatvoru zbog krađe, ali radi se o sitnoj krađi – od 20 KM. Iznenadio sam se, nisam mogao vjerovati kad se to sinoć desilo, a oružja nikad nije bilo u kući“, komentarisao je otac Enesa Osmanagića.

Na pitanje da li je zet bio dio terorističke grupe, odgovorio je: “To mene nemojte pitati, ja to ne znam, meni nije taj zet dolazio. Čuo sam od medija da je išao u Siriju. Ne kontaktiram s kćerkom, niti sa zetom od prije četiri godine, tada sam joj zabranio da dođe ovdje, jedino dolazi kod nane, ali ona je u drugoj kući”.

O tome da li je zet Enesa povukao u radikalizam, otac je rekao da to ne zna, ali da se jesu družili. “Moj kontakt sa zetom je bio samo: ‘Dobar dan’. To je zbog toga što nosi bradu i tri godine nisam s njim imao kontakta. Nisam čuo da je blizak radikalnim pokretima“, kazao je.

Rekao je i kako nije sišao u prizemlje kuće, gdje je Enes živio i počinio samoubistvo. “Nisam sišao dole da vidim situaciju, nije mi dala policija. Užasno se osjećam, više mi je žao vojske nego njega. Kažu da se poznavao sa jednim vojnikom, onim koji je ‘81. godište. Pričaju da su bili zajedno u vojsci“, komentarisao je.

“Ne znam jesu li njih dvojica imali neki problem. Zajedno su sjedili u kladionici. Neću ni na dženazu ići sinu zbog ovoga što je uradio. Ja sam obišao cijeli svijet – Francusku, Njemačku, svugdje sam bio i hodao sam, zarađivao, ali nikad nisam ni na šta pomišljao“, dodao je otac.

Na pitanje da li bi mogao biti uticaj ekstremizma koji ga je nagnao na ovaj čin, rekao je da bi mogao biti. “Moram vam reći da kada sam cijepao drva i u ruci držao bocu, bilo u njoj pivo ili voda, on je govorio ‘nosi tog đavola od mene’ i nije htio da mi pomogne cijepati drva. To je bilo prije četiri godine. Enes nije pio, a da se družio s vehabijama – to ne znam. Zet jest“, završio je ispovijest otac Enesa Omeragića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.