Memija: ISIS egzistira na izrazito antiislamskim principima

Vijesti 19. nov 201520:44 > 22:00
N1

Mufid Memija, dugogodišnji novinar i analitičar vanjskopolitičkih zbivanja, bio je gost specijalne emisije "Terorizam u Evropi" na N1 uživo iz tri studija u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.

Gosti u studiju osim Memije bili su Aleksandra Joksimović, direktorica Centra za vanjsku politiku iz Beograda i Pavle Kalinić, stručnjak za pitanja terorizma i direktor Kancelarije za upravljanje hitnim situacijama u Zagrebu.

Na upit da li su napad u Parizu i teroristički čin ubistva dva vojnika u BiH povezani, Memija je kazao da dva događaja nemaju kauzalne ni kontekstualne veze. 

“Ovo je individualan čin”, kazao je Memija govoreći o ubistvu dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u mjestu Rajlovac kod Sarajeva.

Gosti voditelja i urednika Tihomira Ladišića govorili su o tzv. Islamskoj državi.

“Ovdje je ISIS maskota koja treba ubijediti svijet da je islam najveći neprijatelj čovječanstva i u tome uspijeva”, kazao je Memija iz sarajevskog studija N1.

“Ne znamo odakle ta tzv. Islamska država, ko je finansira i za čije interese pravi te zločine. ISIS pogoduje onima koji žele širiti islamofobiju i koji predstavljaju islam kao u fobiju čovječanstva. ISIS egzistira na izrazito antiislamskim principima”, dodao je Memija.

Memija je zaključio da tzv. Islamska država nije niti islamska niti država.

“Vidite da se i napadi u BiH odmah pripišu ‘islamskom teroizmu’. Čim se ISIS pojavio, rekli su ‘Islamska država’, a za recimo Palestince se nikad ne kaže ‘palestinska država’, nego ‘Palestinci’. Poznati književnik Miljenko Jergović dobro je primjetio u jednoj svojoj kolumni da kad Andreas Lubitz obori avion u planinu – on je ‘psihički bolesnik’, a nije terorista jer je Nijemac i katolik”, objasnio je politički analitičar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.