Posljednja plaća radnika Krivaje iznosila 100 KM

Vijesti 03. dec 201514:09 > 14:34
N1

Blizu 400 randika preduzeća Krivaja Mebl iz Zavidovića danas je u podne blokiralo petlju kod Žepča, u znak protesta zbog kako kažu - gubitka radnih obaveza. Nakon okupljanja u Zavidovićima, pješke su krenuli ka Žepču, gdje su blokadom napravili nekoliko kilometara kolonu automobila i kamiona na magistralnom putu M17.

Oni kažu da se neće pomjeriti dok ne dobiju odgovore iz Vlade FBiH, gdje su otišli njihovi predstavnici, sa zahtjevima koje žele da vlada Fadila Novalića ispuni.

Ono što žele jeste da se kupoprodajni ugovor sa Ortočkom grupom poništi, jer smatraju da je upravo on jedan od osnovih uzroka lošeg stanja u tom preduzeću.

Ranije, Sindikat je tražio obnovu Kolektivnog ugovora i to do 18.12.2015.g , u slučaju da se ugovor potpiše do 18.12 školstvo,nastava i đaci neće trpiti, a u slučaju da se ugovor ne potpiše stupit će u štrajk sve obrazovne ustanove od vrtića do fakulteta u Federaciji BiH. Štrajk bilo kako bilo će se dogoditi 18.12.2015.g da se ne bi ponavljali isti illi slični ispadi, a i u svrhu solidarnosti s migrantima, jer 18.12 se obilježava kao Svjetski dan migranata.

Ipak, Fadil Novalić se ne nalazi u Sarajevu, nego u Mostaru na sjednici vlade FBiH, a nema saznanja o tome ko ih je primio u Sarajevu, budući da su rekli da su svoj dolazak ranije najavili.

Inače, radnici filme Krivaja Mebl su ogorčeni. Posljednju platu su primili prije dva mjeseca i to u iznosu od 100 KM. Rade za džabe, duguje im se veliki broj plaća i doprinosa, a na posao idu jer se boje otkaza. U posljednjem otpuštanju radnika, 170 ih je ostalo bez radnog mjesta, a okupljeni na petlji kod Žepča kažu da imaju saznanja da će Krivaja Mebl otpustiti još 400 radnika.

S druge strane, iz Vlade FBiH su rekli da su pokušali nagovoriti vlasnike da se napravi plan djelovanja, no odgovora iz firme situirane u Zavidovićima, nije bilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

N1
N1
N1
N1
N1