Petlja kod Žepča odblokirana, radnici krenuli kućama

Vijesti 03. dec 201517:26 > 17:31
N1

Reporterka N1 televizije, Tina Jelin Dizdar izvještava da je odblokiran put, tj. petlja kod Žepča i da su se radnici Krivaje uputili kućama, ali da trenutno vladaju velike gužve na cesti.

Naredni sastanak je zakazan u utorak kojem bi trebali prisustvovati premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić, članovi Vlade FBiH i predstavnici Sindikata.

Podsjećamo, blizu 400 randika preduzeća Krivaja Mebl iz Zavidovića danas je u podne blokiralo petlju kod Žepča, u znak protesta zbog, kako kažu, gubitka radnih obaveza.

Nakon okupljanja u Zavidovićima, pješke su krenuli ka Žepču, gdje su blokadom napravili nekoliko kilometara kolonu automobila i kamiona na magistralnom putu M17.

N1

Ono što žele jeste da se kupoprodajni ugovor sa Ortočkom grupom poništi, jer smatraju da je upravo on jedan od osnovih uzroka lošeg stanja u tom preduzeću.

Radnici filme Krivaja Mebl su ogorčeni. Posljednju platu su primili prije dva mjeseca i to u iznosu od 100 KM. Rade za džabe, duguje im se veliki broj plaća i doprinosa, a na posao idu jer se boje otkaza.

U posljednjem otpuštanju radnika, 170 ih je ostalo bez radnog mjesta, a okupljeni na petlji kod Žepča kažu da imaju saznanja da će Krivaja Mebl otpustiti još 400 radnika.