Slovenija protjeruje bh. umjetnika Damira Avdića

Vijesti 05. dec 201511:50 > 18:41
Hayd u Park / YouTube

Iako živi u Sloveniji već šest godina, oženjen je Slovenkom s kojom ima dvoje djece, slovenske vlasti odlučile su uskratiti gostoprimstvo umjetniku Damiru Avdiću, piše slovenska Mladina.

U Mladini za Damira Avdića imaju samo riječi hvale i drže ga za jednog od najplodnijih umjetnika koji djeluju na teritoriju Slovenije, gdje snima svoju muziku, piše knjige i stvara muziku za pozorišne predstave.

Za slovensku državnu upravu to sve izgleda ne znači ništa. Prošle sedmice Damir Avdić dobio je preporučeno pismo Upravne jedinici Ljubljana, odluku koju potpisuje Nina Bačnik, šefica Odjela za strance, u kojoj se Avdiću odbacuje zahtjev o produženje privremenog boravka. Iz perspektive slovenskog zakonodavstva, Avdić u Sloveniji ne može ostati, prenosi Ravno Do Dna.

U dotičnoj odluci pojašnjeno je da ona još uvijek nije pravomoćna, a ako postane Avdić će u Sloveniji izgubiti status samostalnog kulturnog djelatnika, već će ga se uvažavati kao turistu iz Bosne i Hercegovine. U Mladini navode kako je ta odluka istovremeno i apsurdna i bezobrazna, jer je i Avdićeva žena zaposlena i ostvaruje prihode kao i svoj suprug, redovno plaćaju vrtić za djecu, najam stana, hranu, vodu i ostale komunalije, a državna uprava smatra kako to nije dovoljno da bi mu se produžio ostanak.

U Mladini zaključuju kako kafkijanski labirint u kojem se zatekao Avdić, pomalo podsjeća na brisanja građana drugih nacionalnosti što se u Sloveniji radilo tokom 1990-ih. Po njima se slovenski službenici u nekim slučajevima slijepo drže nelogičnih i često kontradiktornih propisa, te naglašavaju kako bi Avdić po odluci Upravne jedinice Ljubljana kao kulturni radnik trebao zaraditi oko 50 hiljada eura godišnje da bi se mogao brinuti o svojoj porodici, a riječ je o iznosu koji premašuje i primanja slovenskog premijera Mire Cerara.