Ljubljanska banka obradila četiri od 1.000 zahtjeva iz BiH

Vijesti 06. dec 201507:59 > 08:02
N1

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini upozorilo je da štediše Ljubljanske banke ne mogu od Federalnog ministarstva finansija i Agencije za privatizaciju u FBiH dobiti dokumentaciju i podatke potrebne za naplatu potraživanja od Slovenije.

Tim povodom predstavnici Udruženja upriličit će danas konferenciju za novinare u Sarajevu, a kako navode od oko hiljadu zahtjeva datih Skrbništvu Ljubljanske banke koje su podnijeli od 9. septembra članovi Udruženja do petka 4. decembra Skrbništvo je obradilo svega četiri zahtjeva.

Iz Udruženja tvrde da Agencija za privatizaciju u FBiH i Federalno ministarstvo finansija odbijaju dati podatak, na zahtjev štediše, koliko je štediša deviznu štednju potrošilo u privatizaciji.

“Agencija za privatizaciju u FBiH na zahtjev štediše dostavlja dokumentaciju koju, ukoliko je štediša pošalje u Sloveniju, neće moći naplatiti svoju štednju. Federalno ministarstvo finansija uskraćuje podatak štedišama o utrošenoj deviznoj štednju u privatizaciji”, saopćili su iz Udruženja.

Također, dodaju da Agencija za zaštitu ličnih podataka je konstatirala da je Bosna i Hercegovina dužna izvršavati Zakon koji je donijela Slovenija na štetu svojih građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.