Podobnost na prvom mjestu: Jednom ministar uvijek ministar

Vijesti 10. dec 201517:39 > 19:11
N1

Nove funkcije, udobne fotelje - iste osobe. Ovom su zemljom u posljednjih 15 godina rukovodili mahom isti političari. Priču jednom ministar - uvijek ministar, donosi Milica Vučetić.

Na pozicijama ministara, zamjenika, poslanika, delegata, stranke su postavljale, a građani nerijetko birali ista lica – unazad 15 godina. Tako će Fahrudin Radončić, diplomirani nastavnik likovne umjetnosti, ali i novinar, poduzetnik i političar, imati priliku da iz delegatske klupe pređe u ministarsku fotelju – resor – komunikacija i transpora. U njegovim rukama svojevremeno je bio i resor bezbjednosti. Sredoje Nović, inače magistar pravnih nauka, ima značajno ministarsko iskustvo. Bio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i u dva mandata državni ministar civilnih poslova. Bio je i prvi direktor SIPA-e. Bariša Čolak, diplomirani pravnik, bio je ministar pravde Federacije, a i Bosne i Hercegovine, ali i ministar bezbjednosti. Između ministarskih mandata imao je poslaničke. Trenutno je delegat.

Da li je onda politika najprofitabilnija profesija, pitali smo politologe.

“U Bosni i Hercegovini bez premca. To je manje-više svima jasno, vi to vidite kroz način na koji mladi percipiraju svoju profesionalnu budućnost gdje ustvari shvataju da jedino kroz političke stranke i neku vrstu političkog sponzorstva mogu nešto ostvariti na profesionalnom planu”, komentarisao je Adnan Huskić, politolog.

Koliko je realno da se pravnici bave finansijama, a ortopedi saobraćajnim vezama, pitali smo nekada prvu ženu za finansije u Republici Srpskoj.

“Isto je realno koliko je realno da ja odjednom počnem da operišem mozak, ili da izađem u kafanu da budem narodna pjevačica, ili još bolje operska pjevačica da budem. Treba valjda neko da radi svoj posao i svoju struku i ono što zna da radi”, mišljenja je Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

“Mislim da ih moramo posmatrati po pitanju učinka. Meni čak i ne smeta da je neko ministar 10 godina ukoliko postoji jedan vidljiv učinak, nešto što čovjek može reći da je za vrijeme vladavine tog ministra ili njegovog mandata učinjeno, urađeno”, komentarisao je Adnan Huskić.

U modernijoj istoriji, Bosna i Hercegovina poznata je po politici u kojoj je iznad kvalifikacija, učinka i stručnosti uglavnom dominirala podobnost.