Ćamil Duraković ličnost godine "Nezavisnih novina"

Vijesti 10. dec 201519:12 > 19:12
N1

Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica, izabran je za ličnost 2015. godine, na manifestaciji koju "Nezavisne novine" organizuju 13. put, a koja je večeras održana u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Urednički kolegijum “Nezavisnih novina” ocijenio je da Duraković predstavlja odličan primjer domaćinskog upravljanja lokalnom zajednicom, a priznanje mu je uručeno i zbog poruka mira, suživota i tolerancije koje ovaj načelnik svakodnevno šalje sugrađanima i ostalim bh. građanima.

Nagradu Durakoviću uručio je Džonatan Mur, šef misije OEBS-a u BiH.

“Da sam ovu nagradu dobio u Sarajevu, sigurno bi rekli da je preko štele”, rekao je Duraković u obraćanju zvanicama nakon što mu je dodjeljena nagrada.

Izjavio je da pošto je načelnik opštine koja je senzibilno mjesto za život vjeruje da su svi građani Srebrenice ponosni na ovo.
Rekao je i da građani Srebrenice u procesu pomirenja imaju samo jedna problem, a to je da ih politike dijele.

“Ljudi nemaju da jedu, ako vjerujete dnevno potpisujem između 500 i 1000 KM za osnovne životne namirnice, ali nemam kome da se požalim i drago mi je da je to neko prepoznao”, rekao je Duraković i naglasio “ne gradimo novu Srebrenicu, nego vraćamo staru i to jedino želimo”.

Na svečanosti održanoj u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci, dodjeljene su i nagrade najboljim ministrima iz entiteta i na državnom nivou, kao i privredniku i novinaru godine, te ličnosti zaslužnoj za podvig godine. 

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, najbolji je ministar u Vladi RS po izboru čitalaca “Nezavisnih”, a u Vladi FBiH je to priznanje pripalo Denisu Lasiću, ministru prometa i komunikacija. U Savjetu ministara BiH najviše glasova čitalaca pripalo je Denisu Zvizdiću.

Prestižnu novinarsku nagradu “Nikola Guzijan” urednički kolegijum “Nezavisnih” dodijelio je Saneli Prašović Gadžo, a priznanje za privrednika godine pripalo je Nebojši Niniću, ge­ne­ral­nom dire­kto­ru i vlasiku kompanije “Lanaco”.

Kod odluke za dodjelu pri­zna­nja za po­dvig go­di­ne pod nazivom “Jelena Trikić – majka hrabrost” uređivački kolegij “Nezavisnih novina” saopštio je da nije imao mnogo dilema i izabrao je dvanaestogodišnjeg Davida Arsenića iz Foče, koji je ljetos iz brzaka rijeke Ćehotine spasio djevojčicu Anđelu.

N1

Manifestacija koju su “Nezavisne novine”, a koje ovog mjeseca slave i dvije decenije postojanja, organizovale uz partnerstvo sa Misijom za evropsku bezbjednost i saradnju u BiH. Obilježilo ju je i prisustvo velikog broja zvanica iz političkog, kulturnog, sportskog i ostalih sfera života, koji su bili u fokusu brojnih medijskih ekipa. U zabavnom dijelu programa nastupla je pjevačica Neda Ukraden.

Prošle godine je za ličnost godine izabran Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ BiH, 2013. je to bio Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Srbije, a prije njih priznanja su pripala Mili Đukanoviću, dok je bio predsjednik Vlade Crne Gore, Novaku Đokoviću, teniseru iz Srbije, Ivi Josipoviću, tadašnjem predsjedniku Hrvatske. U ranijim godinama nagrađeni su i Tanja Fajon, tadašnja predstavnica Evropskog parlamenta za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana, Sulejman Tihić, tadašnji lider Stranke demokratske akcije (SDA), Miroslav Lajčak, tadašnji visoki predstavnik u BiH, Milorad Dodik, tadašnji premijer Republike Srpske, Rafi Gregorijan, tadašnji supervizor OHR-a za Brčko, Mirsada Prašo, doktorica koja je spasila živote pretučenih pravoslavnih sveštenika Jeremije i Aleksandra Starovlaha, te Kliford Bond, tadašnji ambasador SAD u BiH.