Prohić: Vlada RS je izvršila teror i puzajući državni udar

Vijesti 11. dec 201510:10 > 10:39
N1

Vlada Republike Srpske prekida saradnju sa državnim sudom i tužilaštvom. Državnoj agenciji za istrage i zaštitu neće biti dozvoljen ulazak u institucije u ovom entitetu. Povod za odluku o prekidu saradnje je jučerašnja akcija SIPA-e na području Novog Grada.

Naime, prema nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH pretresi su vršeni i u zgradi policije i opštinske uprave. Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti tokom 1992. godine. O ovoj odluci je govorio gost Novog dana Ibrahim Prohić, politički analitičar.

Ja bih rekao da je jučerašnja odluka bila najozbiljniji politički incident koji se desio od uspostavljanja Dejtona. Međutim, valja napomenuti da ovo nije incident, ovo je logična konsekvenca politike koja se sistematski provodi u RS u posljednjih 10 godina. Ova zemlja je napravila puni krug i vratili smo se na političku ravan iz ‘91. godine. Svojom izjavom Milorad Dodik pokušava da malo reterira, da ublaži situaciju jer kaže da se ne misli na oružane sukobe, međutim iznesen je čitav arsenal političkih instrumenata i to je samo nagovještaj prijetnji i oružanih sukoba. Ovo je neka vrsta zveckanja oružja. Dodik nije jedini problem BiH, ali jeste najveći. On je prešao kritičnu tačku poslije koje nema povratka nazad. Ušao je u lik Slobodana Miloševića ili Radovana Karadžića i pokušava da svoju volju apsolutizira, da se digne iznad svih političara i to je veoma opasno i ne može nazad“, komentarisao je Prohić.

Na pitanje kako BiH treba reagovati je odgovorio: “Reakcije su bile ozbiljne i upućuju na zaključak da je ugrožen sistem, da su napadnute institucije. Možete napadati političke protivnike, ali kada napadnete institucije sistema, kada najavite suspenzije sistema, vi zapravo radite puzajući državni udar. Ostaje nedvosmisleno da se radi o političkom teroru. U posljednjih deset dana bila su tri nasrtaja na politički sistem BiH. Ovo što radi Dodik nije stvar retorike, ovo je stvar vrlo eksplicitnog neprikrivenog političkog cilja- opstrukcija, destrukcija, secesija, izazivanje haosa i ponavljanje prijetnji. To je ponašanje koje truje opštu atmosferu u društvu“.

O tome kako OHR treba reagovati je rekao: “To je složen problem i ima čitav niz dimenzija na kojima se odigrava. Imate relaciju dva entiteta i BiH – unutar RS između Dodika i njegove opozicije i imate ovu dimenziju. Treba konačno jasno kazati da OHR ne radi svoj posao. No, što bi rekao papa, ko sam ja da sudim o tome, ali imamo pravo da izričemo svoje sudove jer se ovo tiče više nas nego OHR-a. OHR nije samo institucija koja tumači mirovni sporazum za BiH, već je to institucija koja treba da štiti osnovne postuplate mirovnog sporazuma, a oni to ne rade, i Dodik to koristi. On na ovaj način testira dokle može ići i spremnost OHR-a da koristi instrumente koje ima“.

Rekao je i da Milorad Dodik mora ići putem kojim je krenuo. “Postoje dva izlaza za njega – jedan je da ‘vozi’ dalje, da dosljedno sprovodi politiku destrukcije i da bude doveden u situaciju da mora napustiti zemlju i vjerovatno se pouzda u podršku Rusije, a drugo rješenje je da bude dosljedan u politici i da bude smijenjen. Mislim da je to varijanta na koju računa i da bi to bio elegantan način da se izvuče iz procjepa u koji je ušao“, mišljenja je Prohić.

O tome kako ova situacija utiče na moral građana i šta trebaju činiti je izjavio: “Nakon ovakvih istupa i događaja, građani moraju biti zabrinuti. Ali cjelokupna javnost BiH, ne samo Federaciji, već i Srbi i građani RS zato što se ovim potvrđuje da su moćnici spremni da kad ‘zagusti’ da žrtvuju i mir i građane da bi se sačuvali na vlasti. Nije ništa čudno jer je naša historija puna toga. Žrtvuju mir i narod da bi sačuvali svoj položaj. Rješenje ovoga neće doći samo po sebi. Javnost treba da se uključi u sopstvenu sudbinu“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.