RMU Mostar: Nekada "majka" grada, danas mjesto bez namjene

Vijesti 14. dec 201518:10 > 19:21
N1

Osamdesetogodišnji rudar Lazo Đurđević pamti dobre i loše dane iz mrkog uglja Mostar u kojem je proveo 40 godina. Radni vijek proveo je radeći doprinoseći društvu i svojoj provodici.

Sa sjetom se prisjeća svega što je prošao u rudniku, a danas je to sve samo ruševina. Kaže da više nema rudara, neki više nisu među živima, a mladi nisu zainteresovani za ovaj posao.

“Da mi se vrate godine, sutra bih sišao u rudnik, jer naš rudnik bio je kancelarija prema ostalim rudnicima. Bila je manja dubina , nije bilo opasnosti za kolektivno stradanje”, kazao je Đuređević.

“Bilo je to vrijeme napretka, ekonomske stabilizacije grada ali i sreće. 1985 godine potpuno je ugašeno svjetlo u tunelima i zatvorila se rudnička kapija. Bio je to veliki gubitak za Mostar, za državu, ali i čitavu industriju”, kaže Lazo.

“Rudnik je nekada bio majka Mostara, gdje su rudari učestvovali u gradnji svega. Uz dobru proizvodnju, dobra novčana sredstva rudnik je gradio mjesta oko Mostara. Prestankom rudnika prestao je život da diše, nema rudara nema rudnika”, prisjeća se Đurđević.

No mostarski rudnik jedno vrijeme se smatrao ekološkom bombom za cijelu regiju. Kako se rudnik podzemnim kanalima spojio s Neretvom, postao je potencijalna opasnost široj regiji. Opasnost je prepoznala i Njemačka, pomažući sanaciju otpisom milionskih dugova.

Cilj projekta bio je da se od divlje deponije i od starog rudnika napravi prostor ugodan za življenje tako da Mostarci sada imaju priliku da uživaju u čistom i svježem zraku.

Prvom fazom projekta otklonjeni su štetni plinovi i odlagalište otpada. Trenutno je u toku druga faza projekta koja je priprema za konačno uređenje.

“Prati se stanje u podzemlju na tri bušotine, i to se radi svaki drugi mjesec, tako da je planirano da se završi do ljeta iduće godine, i onda završni još revizija cijelog proojekta, tako da bi se projekat trebao završiti do kraja iduće godine”, kazala je Željka Vučić, rukovoditeljica projekta.

Još nije jasno kakva će biti njegova namjena. S obzirom na to da Mostar već tri godine nema formirano Gradsko vijeće, zbog spornog Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, tako još nema ni vizije u šta će ovaj dar gradu biti iskorišten.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.