Prolongirano potpisivanje sporazuma MUP-a RS i SIPA-e

Vijesti 16. dec 201510:06 > 10:10
N1

Za danas najavljeno potpisivanje sporazuma o operativnoj saradnji i koordinaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) radi efikasnije buduće saradnje prolongirano je za naredne dane.

Razlog je nemogućnost direktora Policije Republike Srpske Gojka Vasića da prisustvuje potpisivanju, zbog smrtnog slučaja u njegovoj porodici.

Sporazum bi mogao da bude potpisan sutra ili u petak.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović ranije je izjavila da ta saradnja već postoji, a od srijede, kada se definiraju sve procedure, ponovo će biti funkcionalna.

Da postojeći sporazum o operativnoj saradnji i koordinaciji policijskih struktura treba da se doradi i precizno definiše, dogovorili su 13. decembra Banjaluci ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić i direktor Policije RS-a Gojko Vasić.

Tada je najavljeno da će navedeni operativni sporazum u toku ove sedmice dogovoriti i potpisati direktor Policije Republike Srpske i direktor SIPA-e, u cilju efikasnijeg postupanja i koordinacije u budućoj saradnji.

Povod ovog sastanka bio je, kako se dodaje, prevazilaženje situacije u odnosima saradnje MUPRS-a i SIPA-e, a nakon što je SIPA izvršla pretres u Policijskoj stanici u Novom Gradu, a Vlada i paralment RS usvojili zaključke o prekidu saradnje s SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Borislav Bojić jučer je u Sarajevu izjavio novinarima da su prilikom provođenja aktivnosti 10. decembra u Novom Gradu i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i MUPRS-a obavili svoj posao u skladu sa zakonom.