Sarajevo: Četiri romske porodice dobile novi smještaj

Vijesti 16. dec 201513:05 > 13:09
Anadolija

Četiri romske porodice u sarajevskom naselju Gorica danas su dobile ključeve od novih stanova u kojima će živjeti, a koje su izgrađene u okviru projekta "Akcija Roma" koje je finansirala Evropska unija uz sufinansiranje lokalnih vlasti.

Riječ je o projektu koji je dao podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji populacije Roma u BiH kroz stambeno zbrinjavanje i društveno-ekonomske mjere održivosti. Pored Sarajeva, kroz projekat je u 14 gradova obnovljeno uklupno 149 stambenih jedinica za romske porodice. Projekat je vrijedan 2,5 miliona eura.

Današnjoj primopredaji ključeva stanova pridružio se i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi koji je istakao kako je stambeno zbrinjavanje romske populacije jednako važno kao njihovo integrisanje u sve pore društva.

“Ne moram naglašavati koliko je važno stambeno zbrinjavanje Roma, ali isto tako je važnije osiguranje njihovog prava i učešća njihove integracije u cjelokupne društvene tokove, edukacije i druge aktivnosti”, poručio je Daviddi.

Ključevi od novoizgrađenih stanova uručeni su korisnicima Saneli Pašić, Kasimu Zahiroviću, Mireli Buhać i Harisu Hasanoviću.

Dvoje djece Minele Zahirović od danas će, kako kaže, imati priliku za bolji život u humanim uslovima.

“Živjeli smo ovdje u staroj kući, neuslovnoj, moje dvoje djece i muž. Javili su da smo dobili stan jer smo ispunjavali uslove da smo socijalno ugroženi, da nemamo gdje živjeti, da imamo neuslovan prostor i tako da smo dobili stan. Ovo je fenomenalan dan, obišli smo prostorije, radujem se novom stanu i što ću moći djeci napokon obezbijediti novi i bolji život”, kazala je za Anadoliju Zahirović kroz suze.

Ovo nije prva izgradnja stambenih prostora za Rome jer Općina Centar godinama provodi projekat stambenog zbrinjavanja romske populacije na Gorici, kazao je načelnik općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević

“Mislim da smo na Gorici napravili preko 130 stambenih jedinica, sada imamo četiri porodice i ovaj projekat ćemo nastaviti. Ovo su domicilni Romi, duže su u Sarajevu nego većina ovih koji žive tu. Zato treba nastaviti ovaj projekat, ovime pomažemo djeci da imaju bolje uslove i bolje se integrišu u društvo”, kazao je.

Korisnici kojima su danas uručeni ključevi stanova, od kojih su svi jednaki – na dvije etaže i od 54 kvadrata, zajednički su obišli prostorije stanova te kazali kako će odmah započeti sa procesom useljenja.