Identificirao ostatke tri ubijene sestre: Ne mogu zaboraviti

Vijesti 21. dec 201518:32 > 18:32
N1

Zijad Ribić je u Komemorativnom centru Tuzla danas identificirao posmrtne ostatke tri sestre, Zijade (7), Suvade (5) i Almase (4) Ribić iz zvorničkog sela Skočić, koje su ubijene sa ostalim članovima porodice.

Sestru su mu, kaže, pred očima silovali. On je nekako preživio.

 “Rekli su mi da stanem mirno, čuo sam pucanj. Osjetio sam ubod nožem u vrat. Sljedeće čega se sjećam da sam otvorio oči i bio sam na leševima. Izvukao sam se na drugu stranu jame“, kaže Zijad Ribić

Naišao je na dva vojnika u uniformi bivše JNA koji su ga odveli u hitnu pomoć gdje je sreo osobe koje su mu ubili porodicu, ali nije smio progovoriti. Njegovi spasioci su ga uspjeli prebaciti na sigurno. Kosti svojih sestara od 4, 5 i 7 godina danas nije želio vidjeti jer hoće da ih pamti po lijepom.

“Tužan sam zato što bih volio da su živi. Da su sa mnom tu, da im ja čuvam djecu, jer volim djecu. Jednostavno da budu tu, da kažem imam sestru, imam brata, majku, oca…”, kaže.

Zijadova porodica pronađena je u jednoj od najvećih masovnih grobnica Crni Vrh.

“Čitava porodica Ribić ubijena je u mjestu Skočić. U blizini ovog mjesta, u Malešićima, ranije su pronađene dvije lobanje i ispostavilo se da je ostatak tijela pronađen u masovnoj grobnici Crni Vrh”, kaže Lejla Čengić iz Instituta za traženje nestalih osoba BiH.

Zijad je ubicama oprostio jer ne želi živjeti sa mržnjom. Rane od noža su zarasle, ali one, daleko bolnije, kaže, nikada neće.

“Da nekoga mrziš, da nekoga ubiješ, ne može ti vratiti ono što si uzgubio. Zaboraviti ne mogu, niti ću, niti smijem, niti želim…”, priča 31-godišnji Ribić.

Sedam pripadnika paravojne formacije “Simini četnici” sredinom ove godine prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu oslobođeni su krivice za zločine nad civilima počinjene u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača.