Apel iz Hitne pomoći Sarajevo: Ne izlazite vani bez maski

Vijesti 21. dec 201521:42 > 21:53
Dado Ruvić/Reuters

Zbog povećane koncentracije sumpor dioksida i prašine u zraku, iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS apeluju građanima da ne izlaze iz svojih domova ukoliko ne moraju.

Dado Ruvić/Reuters
Dado Ruvić/Reuters
Dado Ruvić/Reuters
Dado Ruvić/Reuters
Dado Ruvić/Reuters
Dado Ruvić/Reuters
Dado Ruvić/Reuters
Dado Ruvić/Reuters

Kako je za N1 večeras kazala direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo prim. dr. Sena Softić – Taljanović, građani već nakon nekoliko minuta boravka na zraku osjete probleme sa disanjem i glavobolju.

“Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS preporuka svim građanima u kantonu je da bez prijeke potrebe ne napuštaju niti provjetravaju svoje domove, te po mogućnosti koriste filtere u svojim prostorima gdje borave”, kaže Softić – Taljanović.

“Ukoliko ipak imaju potrebu za izađu vani, onda obavezno trebaju koristiti hiruršku masku, gazu preko koje idu šal ili marama kako bi zaštiti disajne puteve. Ovo se odnosi na hronične i zdrave osobe, a posebno na visokorizičnu grupu djecu i učenike”, poručuje Softić – Taljanović.

Ona građanima u KS apelira na što manje kretanje.

“Ako se u ovakvim okolnostima duže boravi vani, s obzirom da nema dovoljno kiseonika, svako će osjetiti glavobolju, gušenje i imat će iritativni kašalj. Čestice ugljen-monoksida i sumpor-dioksida u kontaktu sa vodom stvaraju sumpornu kiselinu koja razara tkivo”, dodaje naša sagovornica.

Ukoliko osjetite navedene simptome, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo apelira da se se javite u Hitnu pomoć tokom noći i zatražite pregled i terapiju od doktora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.